Devlet hibe etti, çiftçinin siyez üretim maliyeti düştü

Kastamonu İhsangazi’de, çiftçilerin üretim maliyetini azaltarak daha çok gelir elde edebilmeleri amacıyla kurulan İhsangazi İlçe Merkezi ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, hazırladığı projeyle hem çiftçinin üretim maliyetini düşürdü hem de siyez üretiminin ekiminin artmasını sağladı. 

TARIM 05.08.2022, 16:39 06.08.2022, 09:02
Devlet hibe etti, çiftçinin siyez üretim maliyeti düştü

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde her sene 10 bin dekara yakın alanda ekilen ve buğdayın atası olarak değerlendirilen siyez buğdayı, bu sene 12 bin dekarlık bölgede ekildi. 

“Siyezde verim yüzleri güldürdü” 

İlçede daha önce biçer döver bulunamaması nedeniyle siyez buğdayının ekimi azaldı. Öte yandan dönüm başına biçer döver fiyatlarının yüksek olması sebebiyle çiftçiler, maliyetlerini düşürebilmek amacıyla İhsangazi İlçe Merkezi ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Kooperatifin kurulmasıyla İhsangazi İlçe Merkezi ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necmi Aladağ, TKDK’ya Avrupa Birliği iş birliği ile finanse edilen makine ekipman projesi tasarlandı. 1 milyon 800 bin liralık bütçeli proje, yüzde 65’i hibe olmak üzere TKDK tarafından kabul edildi. 1 milyon 170 bin lirası hibe edilen projeyle birlikte İhsangazi İlçe Merkezi ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, başta biçerdöver olmak üzere mısır ekim mibzeri ve mısır silajı paketleme makinesi de aldı. Bu makinelerle beraber bu yıl İhsangazi ilçesinde gözle görülür bir şekilde siyez ekimi artarken aynı şekilde çiftçinin de dönüm başına maliyetinde ciddi düşüş sağlandı. 

Bölgede siyez buğdayı, “kaplıca” ya da “kabulca” olarak da adlandırılırken bölgede üretilmekte olan siyez buğdayının yüzde 70’i bulgur, gerisi ise un ve yem olarak değerlendiriliyor. 

“Kaplıca” ya da “kabulca” olarak da adlandırılan ‘buğdayın atası’ siyez, ismi sıkça duyulan bir buğday türü ve doğal ortamda, gübresiz ve ilaçsız bir şekilde büyüyebilen tek tahıl ürünüdür. Öte yandan 10 bin yıllık geçmişi ve 14 kromozom sayısıyla birlikte genetik açıdan yeryüzündeki ilk buğday türü olarak ele alınıyor. Kastamonu’da günümüze kadar korunarak yetiştirilen siyez, en çok Devrekani, Seydiler ve İhsangazi ilçelerinde üretiliyor. 

Geçen sene Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Ata siyez” ve “Mergüze” adlarıyla tohumu tescillenen siyezin, bu sene 12 bin dekarlık bölgede veriminin yüksek olması bekleniyor. 

“Makine ekipman projemizle çiftçilerimizin maliyetinde büyük oranda düşüş sağlandı” 

Hasat döneminin siyez tarlalarında başladığını ifade eden İhsangazi İlçe Merkezi ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necmi Aladağ, “Siyez buğdayı üretiminin İhsangazi’de arttırılması ve siyez buğdayından çiftçilerimizin elde ettiği geliri kârlı hale getirilmesi için ve tarımını da daha kolay gerçekleştirmeleri, siyez üretimini biraz daha arttırmak için 2021 yılında kooperatifimiz, TKDK’ya bir proje sundu. Projemizde makine ekipman projemizdi. Bu proje kapsamında siyez tarlalarının hasadı için yaptığımız projeden 1 tane biçerdöver makinesini aldık. Böylece ilçemize dışarıdan gelen biçerdöverlerin erken ayrılması nedeniyle bildiğiniz üzere ve siyezin de hasadının daha geç olmasından dolayı çiftçilerimiz için biçerdöver bulma anlamında problem yaşanıyor. Fakat bizim yaptığımız makine ekipman projesiyle çiftçilerimizin zaman problemini ortadan kaldırarak, her an çiftçilerimizin biçerdövere ulaşması sağlandı. Çiftçimiz, şu anda ürünü hasat edeceği konusunda herhangi bir şekilde tereddüt olmadan istediği kadar ürününü ekebiliyor. Çiftçilerimiz çünkü şunu biliyor ki istediklerinde elinin altında bir biçerdöver makinesi var. Ürünlerini istedikleri zaman hasat edebiliyorlar. Çiftçilerimiz bu rahatlıkla siyez üretimlerini arttırdılar. Bunun yanında bu yıl siyez noktasında çiftçilerimizin üretimlerini de arttırdığını aktarabiliriz. Bunun dışında dışarıdan gelen biçerdöverlerin fiyatlandırma anlamında burada dönüm başına aldıkları hasat fiyatlarına da müdahalede bulunduk. Bu yıl mesela 150 TL gibi bir rakamdan, dönüm başına biçerdöverin biçimi için açılışını gerçekleştirdiler fakat biz 125 TL olarak bunu açıklayarak diğer biçerdöverlerin de bu fiyata kadar düşmelesini sağladık. Bu bakımdan dönüm başına çiftçinin harcadığı hasat maliyetini de ciddi oranda düşürmüş olduk. Bunun da İhsangazi’de siyez üretiminin arttırılması bakımından önemli bir proje olduğunu ifade edebiliriz” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)