Depodan 2 TL’ye alınan elma piyasada 7 TL!

Türkiye’nin elma üretim merkezlerinden Karaman’da elma hasadı yüksek rekolteyle yapıldı ancak soğuk hava depolarından 2 TL’ye satılan elmanın kilosu piyasada 7 TL. Bu fiyat farklılığı hem üreticiye hem tüketiciye zarar veriyor, soğuk hava depolarında bekletilen elmaların maliyetini artırıyor.

TARIM 29.12.2019, 12:05
Depodan 2 TL’ye alınan elma piyasada 7 TL!

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, elma üreticisinin çok iyi bir sezon geçirdiğini söyledi fakat piyasaya sürülen elmanın 3 buçuk kat pahalıya satılmasının üreticiye de tüketiciye de zarar verdiğini ifade etti.

Depodan 2 TL’ye alınabilen elma piyasada 7 TL

Karaman Ziraat Odası Başkanı Bayram, bu yıl rekoltenin sağlandığını, üretim miktarının tatmin seviyesinin de üstünde olduğunu ancak durumun tüketiciye yansımadığını aktardı ve soğuk hava depolarında 2 TL’ye alınabilen elmanın, piyasada 7 TL’ye satıldığını söyledi.
Bayram, elmada yaşanılan en büyük problemin pazarlamada gerçekleştiğini; depoyla piyasa arasındaki farkın kontrol altına alınmasının gerekliliğinden bahsetti.

İhracat teşviki bir an önce yapılmalı

Karaman Ticaret Borsası Başkanı Ekrem Çavaş, bu durumun elma talebine zarar verdiğini, elmaların depolarda bekletilmesine neden olduğunu söyledi. Depolarda bekletilen elmanın bekledikçe maliyetinin de arttığını, bu nedenle de hükümete ihracat teşvikini uzun vadede değil bir an önce yapması için çağrıda bulundu.

100 bin ton Karaman elması dünya sofrasıyla buluştu

Karaman il sınırlarında 210 bin dekarlık alanda 12 milyon elma ağacı bulunuyor. 2019 yılında, Karaman’da üretilen elmanın 100 bin tonluk kısmı ihraç edilerek dünya sofralarıyla buluşturuldu. Karaman'da 210 bin dekarda 12 milyon elma ağacı bulunuyor.

Yorumlar (0)