Denizli’nin kırmızı eti aratmayan çıntarı toplandı

İçindeki vitaminlerle ve tadıyla kırmızı eti aratmayan çıntar mantarını köylülerin kimileri kendisi için kimileri ise satmak amacıyla topladı.

TARIM 21.12.2020, 14:46
Denizli’nin kırmızı eti aratmayan çıntarı toplandı

Denizli Çameli’nde sonbaharla beraber yöre halkının arasında ‘Sarı Maden’ ismiyle bilinen çınar mantarı toplama mevsimi de geldi.

Dağların yamacında çam pürçüklerinin arasında doğal mantar olarak yetişen ve demir açısından zengin olan çıntar mantarı, “Çıntar avcıları”nca bol bol bulunuyor.

Sabahleyin erken saatlerde başlayan çıntar toplama hava kararana dek sürüyor. Ortalama olarak bir kişi 30-40 kilogramlık çıntar mantarlarını kilogramı 20 liradan toplayıp satıyor veya toplayanlar yemek olarak da tüketebiliyor.

“Para verseler gelip almam fakat çıntarın faydası var”

Emekli öğretmen Hüseyin Akkan konuyla ilgili, “İçerisinde demir var ve yoğun olarak başka vitaminler de bulunuyor. Büyüleyici bir özelliği var. Bu yaşta zor şartlarda dağa gelip topluyoruz. Eve gidince yorgunluğumuz olmuyor. Bununla birlikte çıntar yemekten başka kendi sağlığımızı test ediyoruz. Para verseler gelmem, uçurumlar kayalar, çalılar var. Çok zor toplaması. Ama akşam eve geldiğin zaman kendini yorgun hissetmiyorsan ve uyuya kalmıyorsan sağlığını da test etmiş oluyorsun. Çıntarın öyle bir faydası bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)