Coğrafi ürün Lapseki şeftalisinde yüksek rekolte beklentisi

Çanakkale’nin ilçesi olan Lapseki’de üretilen, rengi, aroması ve lezzetiyle yurt dışı ile yurt içi pazarında büyük bir ilgi alan şeftalide bu yıl geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 25 rekolte yükselişi bekleniyor. Çiftçiler ise rekoltenin yükselmesinden dolayı mutlu olduklarını ifade ettiler.

TARIM 01.08.2022, 10:34 02.08.2022, 08:54
Coğrafi ürün Lapseki şeftalisinde yüksek rekolte beklentisi

Çanakkale'nin ilçesi olan Lapseki’de üretilen Lapseki şeftalisi, lezzeti, aroması ve rengiyle yurt içi ve yurt dışı pazarında ilgi görüyor. Coğrafi işaretli mahsul olarak tanınan Lapseki şeftalisinde bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 25 yıllık ürün artışı yaşaması bekleniyor. Haziran ayının ortasında yaklaşık 3 milyon ağaçtan hasat edilmeye başlanan şeftali, Eylül ayının son günlerine kadar sürdürülecek. Üretilen mahsulün büyük bir kısmının ise İspanya, Fransa ve Almanya gibi ülkelere gönderildiği ifade ediliyor.

Marka adının altında 40 ürün bulunuyor

Şeftalilerin dış ve iç piyasaya sürülmeye başladığını aktaran Lapseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Mayıs ayı sonuna doğru şeftalilerimiz hasat edilmeye başladı. Bunun öncesinde şeftalimiz ‘Lapseki Şeftalisi’ şeklinde tescillendi. Lapseki şeftalisi şu an ki durumda bir marka olarak görülüyor. Bu marka adı altında 40 kadar bir şeftali ve birden fazla kesimde üretilen şeftali çeşitleri de bulunuyor. Aromatik, lezzet ve tat özellikleri açısından Lapseki şeftalisinin farklı bölgelerden coğrafi yönüyle farkını ortaya çıkardık. Aldığımız coğrafi işaret sonrasında Lapseki şeftalisi, zincir marketlerin raflarında yerini almaya başlayacak. Bu yılki rekolte de tüm meyve ve sebzelerde yüzde 30-40 artış görülmekte ve çiftçilerimiz de durumdan fazlasıyla mutlu. Mayıs ayının son günlerine doğru başlatılan hasat ekim ayının son gününe kadar devam edecektir.

Lapseki şeftalisini diğer bölgelerden ayıran üç etmen

Lapseki şeftalisini diğer bölgelere göre farklı gösteren üç etmen bulunduğunu aktaran Kaçan, “Birincisi coğrafya geçiş iklimi bulunması, ikincisi toprak yapımızın daha değişik olması, üçüncüsü ise hangi ürüne, ne şekilde, ne zaman yapmasını bilen üreticilerimizdir. Bunların hepsinin bir araya geldiği yer de Lapseki’dir. Lapseki şeftalisinin de bu kadar farklı olması buradan meydana gelmektedir” dedi.

“10 bin kasa çıkarıyorken, 30 bin kasa çıkarmaya başladık”

Üreticilik yapan Ahmet Aksoy ise, “Bu yıl meyve rekoltemiz çok yüksek. Meyvelerin kalitesi de oldukça iyi gözüküyor. Geçtiğimiz haftalarda Lapseki şeftalimiz coğrafi işaretli kategorisine girdi ve tescillendi. Bun sonrasında şeftalimiz dış ve iç piyasada yerini almaya başlayacak. Bunun yanı sıra daha yüksek oranda ihracatçı firmaların gelmesini bekliyoruz. Bu durum ilçemiz içinde oldukça güzel oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz seneye kıyasla bu sene verim rekoltemiz 3 kat yükseldi. Öncesinde 10 bin kasa ürün çıkarıyorsak bu sene 30 bin kasa şeftali çıkarma beklentimiz bulunuyor. Kalitemizde geçtiğimiz seneye göre daha iyi” ifadelerine yer verdi.

Ağaç başına verim arttı, fiyatlar düştü

Meyve üretiminin baba mesleği olduğunu söyleyen üretici Faruk Ahmet Ergin, “40 senedir bu mesleği babadan oğula şeklinde taşıyoruz. Sezon bereketli geçiyor, Allah bereket versin. Şeftali pazarında geçtiğimiz yıl fiyatlar yüksekti çünkü şeftali azdı. Bu yıl rekolte yüksek verim fazla, fiyatlar düşük. İhracatımız tescillenme ile beraber başladı. Fiyatlar geçtiğimiz yıla nazaran düşük ancak bizim ağaç başından aldığımız verim yüksek” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)