Çiftçinin yüzünü güldürdü: Yurt dışına dahi gönderiliyor

Meşhur papaz eriği hasadı Bursa’nın İznik ilçesinde başladı. Bu yıl çiftçilerin yüzünü güldüren eriğin bahçedeki kilosu 10 ila 15 lira arasında.

TARIM 30.05.2021, 11:19 31.05.2021, 15:34 Hanife
Çiftçinin yüzünü güldürdü: Yurt dışına dahi gönderiliyor

Ağızları sulandıran papaz eriği hasadı birkaç gün önce İznik'in Çakırca Mahallesi'nde başladı. Başta Ankara, İstanbul’da dâhil Türkiye’nin dört bir yanına ve yurtdışına gönderilen papaz eriğinin bahçedeki etiket fiyatı, kilosu 10 ila 15 lira arasında değişiyor.

Hasadı 15 gün sürmesi beklenen eriğin fiyatının, salgın kısıtlamaların gevşetilmesi ile fiyatının daha da yükselmesi bekleniyor.



3-5 gün evvel hasada başladıklarını anlatan erik yetiştiricisi Semih İçer, bu yıl bölgede rekoltenin yüksek olduğunu belirterek, “Eriklerin kalitesi iyi. Gevrek, sulu ve lezzetli. Fiyatlar bu yıl güzel başladı. Üreticiyi memnun ediyor. “ dedi.

Erik fiyatlarının 10- 15 TL arasında değiştiğini, salgın yasaklarının kendilerini zorlandığını aktaran İçer, 1 Haziran’dan sonra piyasadan umutlu olduklarını belirtti. Bazı bölgelerde yanıklar meydana geldiğini bu yüzden o bölgelerde tonaj kaybı olduğunu söyleyen İçer, bunun fiyatlara yansıyacağını ancak önceki yıla göre bu yılın daha iyi olduğunu belirterek bu durumun bölgeden bölgeye değiştiğini kaydetti.



“Erik bu yıl 10 liranın altına düşmez”

İstanbul Kadıköy'de kabzımallık yapan Mehmet Avinç ise hafta sonu bazı pazarların salgın nedeniyle açılmadığını belirterek, “Erik dün 14-15 TL arasında satıldı. Bugün 12-13 TL'ye satılıyor. Ben dün 13 TL’ye erik aldım, halde 14 TL’ye verdim. Zarar etmedik, ama para da kazanmadık.” dedi.

Avinç, pazarların önümüzdeki günlerde açılırsa hafta sonları daha iyi olacağını ve eriğin bu sene 10 TL’nin altına düşmeyeceğini de sözlerine ekledi.
 

Yorumlar (0)