Çiftçilere, dekar başına 150 liraya kadar “kuraklık” desteği verilecek 

Kuraklık sebebiyle yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için destekleme yapılmasına karar verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecek destek ödemeleri, Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek. 

TARIM 01.09.2021, 14:41
Çiftçilere, dekar başına 150 liraya kadar “kuraklık” desteği verilecek 

2021 senesinde iklim faktörlerine bağlı olarak yetersiz yağış alan bölgelerde kuraklık yaşandı. Birçok çiftçi, tarlalardaki ürünlerinin kurumasıyla büyük zarar gördü. Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na iletilen bu durum sonucunda ise yetkililer, kuraklıktan belirli bir oran üzerinde verim kaybı yaşayan çiftçilere maddi destekte bulunulacak projeyi geliştirdi. 

Destek ödemeleri başlıyor 

Hayata geçirilen proje kapsamında kayıtlı üretim alanlarında yetiştirilen ürünlerde yüzde 30 ve üzerinde verim kaybı yaşayan çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından doğrudan gelir desteği ödemeleri yapılacak. Bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan bildiriye göre destekten yararlanacak kişilerin Çitçi Kayıt Sistemi’ne hali hazırda kayıtlı olmaları ve çavdar, yulaf, mercimek, nohut, buğday ve arpa ekimi yapmaları gerekiyor. 

Ödenecek tutarlar 

Verim kaybı yüzde 30 ile 39 arasında olan çiftçilere dönüm başına 30 TL; ürününün yarısını kaybeden çiftçiye dönüm başına 50 TL ve ürününün tamamını kaybeden çiftçiye de dönüm başına 100 TL ödeme yapılacak. 



“Ciddi bir kuraklık dönemi yaşıyoruz” 

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ise geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda, ilkbahardan bu yana şiddetli kuraklığın yaşandığını belirten şu açıklamaları yaptı: “Ülke olarak bu sene iki önemli problem ve riskle karşı karşıya kaldık. Bunlardan biri, tüm dünyayı etkisi altına alın Covid-19 salgını, ikincisi ise kuraklık. İklim değişikliklerinin getirdiği riskleri ülke olarak yaşıyoruz. Şiddetli bir kuraklık döneminden geçiyoruz. Bu kuraklık, tarımsal alanı çok etkiledi. Kuraklık, kuru ve susuz ortamda üretilen arpa, buğday, nohut ve mercimek gibi tarımsal ürünlere zarar verdi. Bu ürünlerimizin rekoltelerinde bazı önemli olumsuz etkiler de meydana geldi. Bu da kuraklıktan kaynaklanan hasarların oluşmasına sebep oldu. Bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanımız ile görüştük. Kendisi, kuraklıktan etkilenen üretici ve çiftçilerimize, etkinin oranına bağlı olarak dekar başına 100 liraya kadar destekte bulunulacağının müjdesini verdi.” 

“Çiftçilerimizin kayıpları telafi edilecek” 

İl ve ilçe müdürlüklerinin parsel bazlı çalışmalar yürüttüklerini ve kuraklık tespiti yaptıklarını belirten Tunç, “Kuraklık tespit çalışmalarının ardından kuraklığa maruz kalan üreticilere dekar başına 100 liraya kadar destek verilecek. Diğer verilen desteklerle birlikte üreticilere dekar başına destek, 150 liraya kadar çıkarılacak. Çiftçilerimizin kayıpları bir nebze telafi edilmiş olacak.” 



Sigortasız çiftçiye afet fonundan destek verilecek 

Tunç: “Bu çalışma, tüm üreticiler için geçerli olacak. Üreticilerimizin TARSİM kapsamında sigortaları varsa onların zararları zaten karşılanacak. TARSİM kapsamında olmayan diğer üreticilerimize de afet fonundan yardımlar yapılacak. Bununla birlikte, önümüzdeki sene tohumlarını alabilecekler. Aslında bu, adı konmamış bir tohum desteği. Biz buna ‘çiftçi hasar bedeli’ dedik. Böyle isimlendirdik fakat bu, önümüzdeki sene ‘sürdürülebilir tarım ve üretim devam etsin’ amacıyla verilen bir destektir. Çiftçimiz bu yardımı alarak tohumunu sağlayacak ve önümüzdeki sene tarlasını yeniden ekecek. Ayrıca Bakanlık olarak yüzde 75 hibeli tohum desteklerimiz de var. Bunlar da nadas alanlarının ekilmeyen alanlarının küçültülmesi ve bunların ekili hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir program. Bu projeyi geçen sene uyguladık, bu sene de uyguluyoruz. İnşallah gelecek sene de uygulanacak. Bir karış dahi ekilmedik alan kalmaması için tohum desteklerimiz devam edecek.” 

Yorumlar (0)