Çiftçilerden Avrupa'ya 'Cemele' biberi
Kırşehir'e bağlı Çayağzı köyünde yaklaşık olarak 45 üretici, coğrafi işarete sahip 'Cemele' biberi yetiştirerek geçimini sağlıyor.

Bölgede yaklaşık olarak 500 dekar büyüklüğündeki alanda yetiştirilen, köyün toprak yapısı ve iklimine bağlı aroması, hafif acılığı ve ince kabuğuyla ön plana çıkan 'Cemele' biberi, kurutularak da tüketilebiliyor.
"Kurutup Avrupa'ya götürüyorlar"
Çiftçi Ali Burçak, basın mensuplarına, 'Cemele' biberinden Çayağzı köyü haricinde farklı toprak ve iklim yapısında aynı verimin alınamadığını aktardı.
Evinin geçimini biberden sağladığını söyleyen Burçak, "Yaklaşık olarak beş dekar büyüklüğündeki alanda biber yetiştiriyorum. Her sezon 14 ila 15 ton arasında ürün alıyorum. Buraya kadar gelip alanlar oluyor, pazarda da satıyoruz. Gurbetçiler de bizden biber alıyor, kurutup Avrupa'ya götürüyor, kış mevsiminde de oralarda tüketiyorlar." diye konuştu.
Çiftçi Sahir Er ise altı dönüm büyüklüğündeki alanda ekim yaptığını kaydederek, "'Cemele' biberinin tadını bilen herkes gelip alıyor. Kıvamı, tadı bambaşka, hafif acı olduğundan dolayı da tercih ediliyor." dedi.
Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Toprak ise 'Cemele' biberinin hem kurutmalık hem de taze olarak tüketildiğini, bu sene iklim şartları uygun olduğu için iyi verim alındığını dile getirdi.
Mevlüt Toprak, "Çevre kentlerden ve özellikle gurbetçilerden yoğun bir ilgi görüyor. 'Cemele' biberi, bölge genelinde 500 dekar büyüklüğündeki alanda üretiliyor." sözlerini sarf etti.