Çiftçiler zor durumda! Tarlada 2,5 lira markette 13 lira

Elazığ’da domates toplama işlemleri devam ediyorken, tarladan alınan mahsuller komisyonculuk yapan kişilere 2 buçuk lira gibi bir miktara satılıyor. Ancak tarladan alınan bu domatesler market raflarına gelince 13 liraya kadar ulaşıyor. Konu ile ilgili mağdur olan vatandaş ve çiftçiler konu ile ilgili kontrol sağlanmasını talep ediyor.

TARIM 29.08.2022, 15:34 29.08.2022, 15:38
Çiftçiler zor durumda! Tarlada 2,5 lira markette 13 lira

Elazığ'ın merkezine bağlı olan Alatarla köyünde, 800 dekarlık alana ekili olan domateslerin hasat çalışmaları devam ediyor. Yetiştirilen domateslerden bazıları kurutmalık olarak ayrılırken bazıları ise Avrupa sofralarını süslemek üzere yurt dışına gönderiliyor. Domateslerin kalan kısımları ise hale satılıyor.

Tarladan markete gelene kadar fiyatlar yükseliyor

Tarlada hasat edilen domateslerin kilogram fiyatı sebze haline yetiştiriciler tarafından 2 buçuk lira gibi bir tutara satılırken, aynı domates market raflarına ulaşana kadar 13 lirayı görüyor.

Çiftçiler, yapılan kontrollerin eksik olması sebebi ile fiyat aralığının bu denli açıldığını ifade ederek, insanların mağdur olduğunu dile getiriyor.

“Çok zor bir iş, mal sahipleri zorluk yaşıyor”

Domates üreticilerinden Fırat Arak konu ilgili şikayetini dile getirerek, “Bahar aylarından beri bu bölgedeyiz. Domateslerimizi diktik ve çapalarını yaptık. Daha sonra yetişen mahsullerimizi toplamaya başladık. Domateste verim geçtiğimiz yıla nazaran daha iyi. Domates marketlerde 12-13 lira gibi bir fiyata satılıyor. Biz tarladan 2,5 ile 3 lira arasında satış yapıyoruz. Bu yüzden mal sahipleri de zorluk çekiyor. Gençlerimiz sepetleri sabah akşam demeden taşıyor. Taş taşımaktan daha zor bir iş. İlaç kokusu, toprak ve çamur ne ararsanız var. Allah üreticilerin yardımcısı olsun.” şeklinde konuştu.

“Kimse beklediğini göremiyor”

Domatesin geçtiğimiz yıla göre daha fazla olduğunu ifade eden Özgür Arak, “Günün erken saatlerinde toplama çalışmasına başlıyoruz. Akşam da saat 18.00’e kadar çalışmalara devam ediyoruz.” dedi.

Domates tarlasında 4 aydır çalıştıklarını aktaran Melek Tepe ise “Domateslerin fideleri dikildi. Şu anda da hasat işlemler için devam ediyoruz. Bazen sıcaklıklardan dolayı hastalanabiliyoruz. Mal sahibi ve işçiler sıkıntılı. Birçok kişi istediğini alamıyor. Biz ekonomiye destek olabilmek adına çalıyoruz. Yoksa bu koşullarda çalışmak imkansız.” ifadesinde bulundu.

Yorumlar (0)