Cennet hurması hasadı başladı: Denizli’de üreticilerin hedefi 15 bin rekolte

Denizli’nin ilçesi Honaz’da hasat edilmeye başlanan cennet hurmasında üreticiler 15 bin rekolte bekliyor. Hem kuru hem de yaş halde satılan cennet hurması üreticilerinin yüzünü kalitesiyle güldürüyor.

TARIM 06.11.2022, 14:04 07.11.2022, 09:31
Cennet hurması hasadı başladı: Denizli’de üreticilerin hedefi 15 bin rekolte

Denizli’ni ilçesi Honaz’da yetiştirilen cennet hurmaları Türkiye ihracatının yüzde 80’ini karşılıyor. Yeni sezonda da başlayan hasatla beraber üreticiler, cennet hurmasından 15 bin rekolte gelmesini bekliyor.

Emekler veriliyor, hasat yapılıyor

Tam şekilde olgunlaşmamış olan cennet hurmalarını ağaç dallarından hasat eden üreticiler, mevsimlik tarım işçileri ile beraber bir senedir birden çok emek vererek yetiştirdikleri ürünleri kasalara diziyor. Kasalara konulan hurmaların bir kısmı yurt dışı ve yurt içi pazarlara satılırken, toplanan ürünün bir kısmı ise birçok kişi tarafından sevilen kuru hurma yapımı için evlere gönderilerek işleniyor.

Kuru ve yaş şekillerde tüketilen üzere cennet hurmasının Denizli’de bulunan üretim bölgelere ise her sene gün geçtikçe çoğalıyor.

Yaş ve kuru hallerde fiyatları değişiyor

Hurmanın en fazla yetiştiği bölgeler içerisinde Pamukkale, Merkezefendi, Sarayköy ve Honaz ilçeleri bulunuyor. Çoğunlukla kuru ve yaş şekillerde tüketimi sağlanan hurmanın kilogramı kuru halde 80-90 TL, yaş şekilde ise 6 ile 7 TL civarında alıcısına ulaşıyor.

Bu sene ilçenin çoğunluğunda 13 bin dekar arazide yetiştirilen cennet hurması imalatında bu sene 15 bin ton kadar rekolte toplanması bekleniliyor.

Rekolte ve kalitesi mutlu ediyor

Arazisinde hasat çalışmalarını gerçekleştiren ve bu sene toplanan hurma veriminden oldukça memnun kaldığını aktaran üretici Ali Aydın, ürünlerin toplanmasının kasım ayı sonuna kadar devam edeceğini ifade etti.

Hurma yetiştiriciliğinin 12 ay süresince devam ettiğini aktaran Aydın, "Bu yıl ürünlerimizin fiyatları ve kalitesi oldukça güzel. Honaz’ın birçok kısmında soğuk sebebiyle rekoltede de az da olsa düşme görülüyor ancak çoğunluk olarak çiftçiler hallerinden memnun. Geçtiğimiz yıl fiyatlar 4-5 lira düzeyindeydi. Bu yıl ise 5,5 ile 7,5 lira arasında farklılık gösteriyor. Cennet hurmasının üretimi 12 ay süresince devam etmektedir. Aralık dönemlerinde kışlık gübreleme ve budama başlıyor. Mayıs ayında ilaçlar, çiçek gübreleri daha sonrasında ise Akdeniz meyvesine karşı yapılan ilaçlama devam ediyor. Ay ay bu işlemler sürdürülürken toplama işlemleri ise ekim ayından başlar kasım ayı sonuna gelene kadar devam eder." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)