Çeltik mesaisi başladı

Ülkemizin en önemli çeltik üretim merkezlerinden biri olan Edirne'de çiftçilerin çeltik mesaisi başladı.

TARIM 25.05.2023, 22:35 26.05.2023, 17:43
Çeltik mesaisi başladı

Ekim evvelinde tarlaları hazırlayan çiftçiler, su salma işleminin akabinde çeltik tohumlarını toprakla bir araya getiriyor. 

İlkbahar yağışları sebebiyle gecikmeli olarak tarlalara giren çiftçilerin ekim mesaisinin yaklaşık olarak bir ay sürmesi öngörülüyor.

Ülkemizdeki çeltik üretiminin yaklaşık olarak yarısının yapıldığı kentte, bu sene yaklaşık olarak 500 bin dekar büyüklüğündeki alanda çeltik ekimi gerçekleştirilmesi bekleniyor.



"Bereketli ve hayırlı olsun"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, basın mensuplarına, Edirneli üreticilerin en kaliteli ve verimli çeltiği üretmek için gayret sarf ettiğini dile getirdi.

Edirne genelinde çeltik mesaisinin hızlı bir şekilde sürdüğünü kaydeden Arabacı, "Ülkemizdeki çeltik üretiminin yüzde 50'sine yakını kentimizde gerçekleştiriliyor. Çeltik üretimine hazırlık yapmaktan ekimine, hasat etmekten kurutulmasına değin zorlu bir süreç. Çiftçiler, çeltik tarlalarında suların içinde verimli bir sezon için çabalıyor. Bereketli ve hayırlı bir sezon temenni ediyorum." dedi.



"İtinalı bir bakım bekliyor"

Üretici Özcan Çetin de çeltik ekiminin hem makine aracılığıyla hem de geleneksel yöntemle gerçekleştirildiğini belirtti. 

Bu sene 250 dekar büyüklüğündeki alanda ekim yaptıklarını söyleyen Çetin, "Bu ekimini yaptığımız ürünler dört ay kadar sonra hasat edilecek. O vakte değin suyun içinde gelişip büyüyecekler. İtinalı bir bakım bekliyor. Her gün kontrollerini gerçekleştirip, hastalıklara karşı tedbir alacağız ve otla mücadelesini yapacağız." şeklinde konuştu.

Tarım işçisi Veli Çınar ise çamurun içine girerek elleriyle tohum saçtıklarını, çok zorlu mesailerinin sabahın erken saatlerinden başlayıp akşam saatlerine değin sürdüğünü kaydetti. 

Yorumlar (0)