Çay üretirken çıkan atık maddelerden ilaç üretiliyor 

Karadeniz Bölgesi’nde çay üretimi ve işlemesi yapan bir Ar-Ge firması, işlemler sırasında ortaya çıkan atık maddelerden ilaç etken maddeleri üretmeyi başardı. 

TARIM 15.10.2021, 13:50 16.10.2021, 11:06
Çay üretirken çıkan atık maddelerden ilaç üretiliyor 

Karadeniz Bölgesi’nde çay üretimi yapan ve üretimleri de işleyen bir Ar-Ge firması, “ilaç” gibi bir buluşa imza attı. Firma sahibi Faruk Durukan, işledikleri çaylardan arta kalan maddeler ile ilaç etken maddesi ürettiklerini duyurdu. 



Çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Faruk Durukan, şu sözleri sarf etti: “Karadeniz yöremizde çayların yüzde 10-15 arasında çay dışında kalan ve kullanılmayan bir kısım olduğunu biliyoruz. Bu kısım hem kullanılmayan hem de mali değeri olmayan bir kısım. Bunlardan çay üretemiyoruz ama bu malzemelerin antioksidan etkisini kullanarak ilaç etken maddeleri üretebiliyoruz. Dünya genelinde artık doğal antioksidanlar kullanılmasından yola çıkarak bu artık kısımları ekonomiye kazandırdık.” 



Atık maddelerden yüksek kazanım elde edildi 

Durukan: “Çay üretiminde elde ettiğimiz atık maddelerden yüksek kazanımlı etken madde ürettik. Bu madde içerisindeki etkenler oldukça kıymetli. Gallic asit, quercetin, caffeic asit gibi 7-8 etken maddesi sağladık. Tabi bunların en değerlisi gallic asit dediğimiz madde çünkü bunun antioksidan değeri oldukça yüksek. Bizim amacımız da doğal antioksidan elde etmek olduğu için durumdan oldukça mutluyuz.” 

Yorumlar (0)