Çay satışları korona döneminde rekor kırdı

ÇAYKUR tarafından, korona salgınının ilk dönemlerinde, kurum tarihinde hiç olmamış oranda tüketiciye doğrudan ulaşabilen çay satışı gerçekleştirildi.

TARIM 29.12.2020, 14:37
Çay satışları korona döneminde rekor kırdı

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, yapmış olduğu açıklamada 2019 senesinde 750 bin ton, 2020 senesinde ise 752 bin tonluk yaş çay alımı gerçekleştirildiğini kaydetti.

“Bu yıl 131 tonluk kuru çay satışı olur”

Koronavirüsle mücadele dahilinde üreticinin mağduriyet yaşamaması amacıyla yaş çay alımlarının yukarıya çekildiğini kaydeden Alim, bu yıl ÇAYKUR tarihinin en büyük ikinci alımının gerçekleştirildiği ifade etti.

Kuru çay satışlarının da bu dönemde arttığını söyleyen Alim, “Bu yıl 130 bin tonu geçiyoruz. 131 bin tonluk kuru çay satışı olur. 2021 senesinde 3-4 şirketle kuru çay satışı bağlantılarımız var.” dedi.

Tüketiciye doğrudan ulaşabilen çay satışı

Alim sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi zamanında ilk 3-4 ay içerisinde hiç olmadık bir şekilde doğrudan tüketiciye ulaşabilen bir çay satışı gerçekleştirdik. Satışlarımız çok güzel geçti. İnşallah 2021 senesi de aynı şekilde devam eder

Mağazalarımızda 180 tonluk kuru çay satışı gerçekleştirmiş olduk. Beyaz çay ile geçtiğimiz sene 230 kilo satış yapmıştık, bu yıl ise 250 kilo satışı yaptık. Hatta beyaz çay için stoklarımız bitti de sayılır. Umarım mayısa göre daha da yüklü miktarda beyaz çay alımı gerçekleştireceğiz. Yeşil çay için geçtiğimiz yıl 5 ton toz olarak satmıştık. Bu yıl ise 5 bin 500 tonluk satış oldu. Belki de 6’ya çıkacak. Onda da bir artış oldu yani. Siyah çaylar rutin seyrinde devam ediyor.

“İstanbul için de Ayasofya çayı satış sunulacak”

Ülke genelinde 81 il için mağaza açmaya ilişkin çalışmalarına devam ettiklerini ve şimdiye de 6 mağazayı açtıklarını ifade eden Alim, her mağaza için özel çay üretimi yaptıklarını, Palandöken ve Erzurum için çay satışa çıkardıklarını ve İstanbul için de bir Ayasofya çayının satışa sunulacağını ifade etti.

Yeşil çaya olan alaka arttı

Salgın döneminde bilim insanlarının yeşil çay tüketimine ilişkin açıklamaları olduğunu kaydeden Alim, çayın boğazda mikrop bırakmadığına ilişkin söylemlerin tüketim üzerinde etkili olduğuna inandığını kaydetti.

Macha çayı pek çok şekilde tüketimi yapılabiliyor

Alim, “Geçtiğimiz yıla göre yeşil çayın satışı bu yıl çok daha fazla. Özellikle yeşil çay pudrası denilen macha çay satışında bu daha da belli oluyor. Yoğurt ile macha çayı tüketilebiliyor. Kurabiye ve kek yapılabiliyor, sütle güzel kahve gibi tüketilebiliyor. Bir fincanlık olacak şekilde ürüne ilişkin çalışmalarımız sürüyor. Özellikle mağazalarımızda daha kalın yaprak gibi olan yeşil çaylarımızı da açık şeffaf bir poşetle koyduğumuz zaman onların satışının çok daha fazla olduğunu bizzat gözlemleyebiliyoruz. Eski senelere göre yeşil çayda bir artış söz konusu.” şeklinde konuştu.

Alim, salgın sürecinde üreticilerin çaylarını yabancı işçilere toplatamadığını ve kendilerinin topladığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Bahçelere verilen zarar çayı aileler toplayınca azaldı”

“Çay bir aile ürününden çıkarak yabancı işçilere toplatılır durumda olmuştu. Üreticiler böylece hem kendi çaylarını topladılar hem de yurt dışına giden 500-600 milyonluk paranın yurt içerisinde kalmasını sağladılar.

Çay kiloyla toplatıldığından dolayı odunsu kısma dek toplayarak satışı yapılıyor ve çay strese giriyordu, yani filiz vermekte zorluk çekiyordu. Bundan dolayı bahçelerde az miktarda da olsa iyileşme görüldü. Yani çayın kalitesinde veriminde, üreticinin cebine para kalması konusunda iyi bir fayda sağlanmış oldu.”

Bu sene 2,6 milyar liralık yaş çay bedeli ödenmesine ilişkin Alim, yaklaşık olarak 5 milyar TL’lik ödeme yaptıklarını da söyledi.

Nisan ayında 500 işçi işe alınacak

Bu sene 100 engelli ve hükümlünün işe alındığını söyleyen Alim, nisan ayı için de 500 kişinin işe alınacağını kaydetti.

Yorumlar (0)