Buz altından 30 kg balık avlıyor!

Yüksekovalı balıkçılar kazma kürek kullanarak buz altında kişibaşı günlük 20-30 kilogram balık avlıyor.

TARIM 24.01.2021, 15:18 25.01.2021, 11:39
Buz altından 30 kg balık avlıyor!

Hakkâri ilinin Yüksekova ilçesinde balıkçıları, Nehil Çayı yüzeyini tutan buzu kazma ve küreklerle delerek suya ağlarını bırakıyor ve hiç de küçümsenmeyecek miktarda balık avlıyorlar.

Soğuk hava Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkisini sürdürüyor. Soğuk hava Yüksekova'da birçok göletin, akarsuyun ve derenin buz tutmasına neden oldu.

Yüksekova ilçesinde Zap Suyu'nu besleyen en güçlü akarsulardan olan Nehil Çayı yüzeyi de buz ile kaplandı. Suüstü köyü balıkçıları da soğuk havayı fırsata dönüştürerek çayda geleneksel yöntemler marifetiyle balık avcılığı yapıyor.

Sabahın erken saatlerinde Nehil Çayı'na gelen balıkçılar, kalınlığı 40 santimetrenin üzerindeki buz tabakasını kazma ile deliyor ve küreklerle buz parçalarını temizleyerek ağlarını delikten suya atıyor.

Bir süre bekleyen ve ağı çeken balıkçılar, ağlarına takılan sazan ve alabalıkları deliğin birkaç metre uzağına boşaltıyor ve birkaç kez daha ağlarını bu şekilde atarak avladıkları balıkları satıp evlerinin rızkını temin ediyorlar.

Avcılık için sabahın erken saatlerinde ovanın içinden geçen çaya geldiklerini ve buzu kırarak işe başladıklarını belirten balıkçı Mehmet Doru, "Dondurucu soğuklar tabii ki hepimizi zorluyor. Burada yaşam çok zor. İklim şartları çetin. insanların soğuk havada evden çıkması bile çok zor oluyor. Ama evimizin geçimini sağlamak zorundayız. Bu yüzden köyümüzün yanından geçen akarsuda her sene kış mevsiminde balık avlıyoruz. Gerçekten çok zor ama kışın buz altında balık tutmanın zevki de var. Buzları kırarken tabii ki zorlanıyoruz. Nereden baksanız 40 santimetre kalınlığında buzlar. Bazen buzu delerken tehlikeli de oluyor ama rızkımız için bunları yapmak zorundayız." şeklinde konuştu.

Seyhan Çirk isimli balıkçı ise kalın buz tabakası üzerinde delik açtıktan sonra avlanmaya başladıklarını ifade ederek, "Ağı delikten aşağı salıyoruz. Biraz beklemek gerekiyor. Ağımıza takılan balıkları daha sonra buzun altından yukarı çekiyoruz. Her bir balıkçı arkadaş günde 20-30 kilogram kadar balık avlıyor. Hava çok soğuk malum. Ama soğuk hava demek, balık demek. Bunu da fırsata çeviriyoruz. Avladığımız balıkların birazı ailemizle tüketiyoruz, geriye kalan büyük miktarı ise satıyoruz." dedi.

Yorumlar (0)