Butko zeytininin hasadı yapılıyor

Artvin'e bağlı Yusufeli ilçesinde yetiştirilen ve 'Üstün Lezzet Ödülü' alan 'Butko zeytini'nin hasadı sürüyor.

TARIM 05.12.2022, 19:15 06.12.2022, 14:37
Butko zeytininin hasadı yapılıyor

Çoruh Vadisi boyunca etkisini gösteren mikroklima iklimin elverişli duruma getirdiği zeytin üretimi, yaklaşık olarak 810 dekar büyüklüğündeki alanda gerçekleştiriliyor.

İlçeye bağlı olan Demirkent köyüne giderek, ekim ayı ortasında başlayan ve sene sonuna değin devam edecek olan zeytin hasadını yapan üreticileri ziyarette bulunan Vali Yılmaz Doruk, hasat hakkında bilgi edindi.

Merdivenle çıktığı yaklaşık olarak beş metre yüksekliğindeki ağaçtan bir süre boyunca zeytin toplayan Doruk, basın mensuplarına, Demirkent köyü başta olmak kaydıyla Çoruh Vadisi'nde üretimi yapılan zeytin ve zeytinyağının ülkemizin dört bir köşesinde ilgi gördüğünü ifade etti.

Doruk, kendine has aroması ve düşük asit oranıyla dikkatleri üzerine çeken 'Butko zeytini' ve zeytinlerden üretilen zeytinyağının Çin'in başkenti Pekin'de 2006 senesinde gerçekleştirilen Uluslararası Zeytinyağı Fuarı'nda 'Üstün Lezzet Ödülü' aldığını hatırlattı.

Bu sene kent genelinde yaklaşık olarak 290 ton dolayında zeytin hasadı beklediklerine işaret eden Doruk, "Bu zeytinin en önemli özelliği, lezzetinin çok güzel, yağının ise çok kaliteli olmasıdır. Bu seneki rekolteden köylülerimiz bir hayli memnun. Zeytine talep bir hayli fazla. Taleplere yetişemediğimizi söyleyebilirim." diye konuştu.

Doruk, ilçede inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES sebebiyle sular altında kalan bahçelerin yerine yeni zeytinlikler oluşturmak için faaliyetler yürüttüklerini kaydederek, "40 bin dolayında zeytin fidanı üretimi gerçekleştirdik. Bunları tek tek toprakla buluşturacak ve zeytinliklerimizi çoğaltacağız." şeklinde konuştu.



Çiftçiler rekolteden memnun

Eşiyle birlikte zeytin hasadı yapan Telihe Kasap ise bu sene zeytinin geçmişe kıyasla daha fazla olduğunu dile getirerek, bundan duydukları mutluluğu ifade etti. 

Sabah namazının ardından bahçeye gittiklerini ve gün boyunca zeytin topladıklarını kaydeden Kasap, "Bu sene verim iyi olduğundan dolayı bir tonu aşkın zeytin toplamayı hedefliyoruz. Ürettiğimiz zeytinlerin bir bölümünü kendimize ayırdıktan sonra kalanları satışa çıkarıyoruz. Bir bölümüyle de zeytinyağı yapıp kullanıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Aziz Yılmaz ise hasat mevsiminin sürdüğünün altını çizerek, şöyle konuştu:

"Zeytinleri topladıktan sonra evimize götürüyoruz. Sofralık ve yağlık olarak seçiyoruz. Bu sene rekolte hem iyi hem de zeytinler bir hayli kaliteli. Baraj inşaatları tamamlandığı için artık toz da olmuyor. Bu da kaliteyi daha da artırıyor. 37 zeytin ağacından yaklaşık olarak bir ton zeytin topluyorum. Yaklaşık olarak bir aydır zeytin topluyorum. 10 gün kadar daha toplayıp hasadı bitireceğim Allah'ın izniyle."

Yorumlar (0)