Bursa’da şubatta erik hasadı: Tanesi 20 TL

Bursa İznik’te ziraat mühendisi olarak görev yapan Mustafa Kutay Ası, serada yetiştirdiği eriklerin hasadını kış ortasında yapıyor. Dünyanın dört bir yanına ihraç ettiği eriklerin tanesini ise 20 TL’den satıyor. 

TARIM 07.02.2022, 13:04 08.02.2022, 15:19
Bursa’da şubatta erik hasadı: Tanesi 20 TL

“Ziraat Mühendisi Ailesi” olarak bilinen ve tüm fertleri ziraat mühendisi olan Ası ailesinin üyesi Mustafa Kutay Ası, Bursa’nın İznik ilçesinde görev yapıyor. Bursa’da kışın ortasında erik yetiştiren Ası, kurduğu serada yetiştirdiği eriklerini 1 Şubat itibarıyla hasat ediyor. Senede 1 tona yakın erik elde etme planları bulunan Ası, kış mevsiminde erik hasadı yapmasıyla dikkat çekiyor. 



“Ağaçlarımıza bebek gibi bakıyoruz” 

“Ağaçlarımıza 12 ay boyunca bebek gibi akıyoruz. Seramızda akıllı ürünler kullanıyor, sera ve toprak sıcaklığını özel sistemlerle ayarlıyoruz. Bu sayede erken hasadı mümkün kılıyoruz. Fakat bunun maliyeti de oldukça yüksek. Isıtma için kullanılan yakıtın masrafı da bu sene 200 bin lirayı gördü. Bu çalışmamız karşısında 2022 içinde yaklaşık 1 tonluk ürün bekliyoruz.” ifadelerini kullanan Ası, kullandıkları yöntemlerden oldukça umutlu. 



“Ürünlerimiz her sene artacak” 

“Ben bir genç girişimci olarak yeşil erik üretiyorum. Ülkemizin dört bir yanına internet üzerinden erik gönderiyoruz. 800 metrekarelik alana kurduğumuz sera ile üretim yapıyoruz. Bu sayede İznik’in tanıtımına da katkı sağlıyoruz. Bugüne değin en çok eriği, aşeren hamile kadınlara gönderdik. Kendileri bizim işlerimizi açtı ve kolaylaştırdı. Artık herkes 12 ay boyunca istediği kadar eriğe internet üzerinden ulaşabiliyor.” 

Yorumlar (0)