Buğdayın düşmanı süne zararlısı, avcı böceklerle yok ediliyor

Türkiye’nin en önemli tarım ürünü yetiştirme bölgelerinden biri olan Çukurova’da 2010 yılından beri devam eden süne zararlısıyla mücadelenin sonuna doğru gelindi. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, Çukurova’daki buğday ekili araziye süne parazitoidi olan avcı böcekleri saldı.

TARIM 21.04.2022, 16:04 22.04.2022, 09:35
Buğdayın düşmanı süne zararlısı, avcı böceklerle yok ediliyor

Türkiye’de buğday ekili arazilere önemli ölçüde zarar veren, buğdayın tohumluk, ekmeklik ve makarnalık kalitesini tamamen yok eden süne, biyolojik mücadeleyle artık buğdaya zarar veremeyecek.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ile Adana Ticaret Borsası hep birlikte iş birliği yaptı ve Türkiye’nin en önemli tahıl ürünü yetiştirme bölgelerinden biri olan Çukurova’da 2010 yılından beri devam eden süne zararlısıyla mücadelenin sonuna doğru gelindi.

Bahar gelince süne zararlısı tarım alanlarına geliyor

Süne zararlısı, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Adana’nın kuzey kesimlerindeki ormanlık alanlardan çıktı ve buğday ekili olan tarım arazilerini istila etmeye başladı. Süne zararlısına karşı başlatılan biyolojik mücadele kapsamında Sarıçam ilçesinin Çilekli Mahallesinde yer alan buğday ekili araziye Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, ürettikleri süne parazitoidi olan avcı böcekleri saldı.

Böceklerin salınımı konusuyla organize edilen programda açıklama yapan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Biz borsa olarak 2010 senesinden itibaren biyolojik mücadeleye destek veriyoruz. Önceki senelerde süneyi yok edebilmek için doğaya tam 5 bin 500 tane keklik salımı yaptık’’ dedi.

‘‘Süne, buğdayın kalitesini yok ediyor bu da üreticiyi olumsuz etkiliyor.’’

Şu ana kadar 2 milyon süne parazitoidinin buradaki buğday ekili tarım arazilerine salınmasına destek verdiklerini belirten Bilgiç, “Üreticiler buğdaylarının süne zararından sonra para etmediğini, buğdaylarının hepsinin yemlik sınıfında olduğunu belirttiler. Biz artık taşın altına elimizi koyduk. Bu konuyla ilgili ciddi manada bir başarı sağlandı. Başlattığımız bu mücadele şehrin kuzey ilçelerde de yapılmamış olsaydı ovalık alanda yok denecek kadar az süne buğdaya zarar verirdi. Süne zararlısının hasar verdiği buğdayı ne yazık ki sanayici un yapmak için kullanamıyor. Sadece yemlik olarak kullanılıyor. Piyasada da unluk ile yemlik buğday arasında fazla fiyat farkı mevcut. Bu da tabi ki üreticiyi olumsuz etkiliyor” dedi.

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Miraç Yayla da sünenin buğdaya önemli ölçüde zarar verdiğini, kurum olarak uzun yıllardır süne parazitoidi ürettiklerini böylece doğadaki popülasyonu arttırarak süne ile mücadele ettiklerini kaydetti.

‘‘Sünenin buğdaya verdiği zararı en az seviyeye düşürdük”

Eskiden süne ile Mücadele edebilmek için uçakla ilaçlama yapıldığını ve zamanla bu ilaçlama şeklinin süneyi yok etmediği söyleyen Yayla, “Ülke çapında süne ile mücadele edilmesi projesi dahilinde süne parazitoidini ürettik ve doğayla buluşturduk. En önemlisi de bundan sonraki zamanda sünenin zararı en az seviyeye indi. Bu sene 150 bin süne parazitoidini tarım alanına salmış bulunuyoruz. Bizim çalışmalarımız yalnız Adana ile sınırlı değil. Kurumumuza bağlı diğer tarım illerine de ürettiğimiz süne parazitoidi göndererek oralardaki süne zararlısı ile biyolojik mücadelede katkı sağlıyoruz. Şu ana kadar 45 milyon tane süne parazitoidini tarım arazilerine salarak süne popülasyonuyla ilgili ciddi mücadele yaptık ve sünenin buğdaya verdiği zararı en az seviyeye düşürdük” diye konuştu.

Avcı böcekler tarım arazilerine salındı

Adana İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Yusuf İzzet Işık da kurum olarak her sene buğday ekili arazilere sünenin verdiği zararı tespit edebilmek için ekipler kurduklarına dikkat çekerek, ekiplerin çalışmalarını orman bölgesine yakın ilçelerde arttırdıklarını söyledi. Işık, “1 milyon 500 bin dekarlık buğday ekili yerlere öncelikle kaba sürvey ile kıymetlendirme sürveyini gerçekleştiriyoruz. Bunun neticesinde de yumurta parazitoid sürveyine başlıyoruz. Bu bölgede yıllar içinde yaptığımız çalışmalarda yumurta parazitoidinin %80-%90 oranında yüksek olduğundan ilaçlı mücadeleye henüz geçmeden bu işi çözmeliyiz. Gerek salığımız gerek avcı böcekler gerekse doğada bulunan paraziodler nedeniyle buğdayda ciddi süne zararı görülmemektedir” dedi.

Programda konuşmaların sonrasında Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, buğday ekili olan arazilere üretilen süne parazitoidi olan avcı böcekler salındı. Böceklerin sünenin yumurtalarını yediğini böylece süne popülasyonunun çoğalmasının önlediği vurgulandı.

Yorumlar (0)