Buğday rekoltesi çiftçinin yüzünü güldürdü

Erzincan'da buğday hasat sezonunun artık son günleri yaklaşırken, buğday rekoltesi çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Bahar döneminde yeterli miktarda yağışın alınması ve kuraklık yaşanmaması sonrasında buğdayda dekara verim, zaman zaman 750 kiloya kadar ulaşırken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklamış olduğu alım fiyatı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ton başına bin TL desteği de çiftçileri mutlu ediyor.  

TARIM 30.07.2022, 11:30 31.07.2022, 11:31
Buğday rekoltesi çiftçinin yüzünü güldürdü

Erzincan’da biçerdöverlerin gerçekleştirdiği hasat çalışmaları Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince yakından izlenerek başta dane kaybı olmak üzere yaşanabilecek aksaklıklar da engelleniyor. Beybağı Mahallesinde Mesut ve Saim Fırat'a ait olduğu belirtilen buğday tarlalarındaki biçerdöver hasadına iştirak eden Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin ile Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürü Bülent Öztürk, alanda incelemeler yaptı.

“83 bin ton ürün hasadı yapıldı”

Çiftçilerle bir araya gelen yetkililer, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün, çiftçilere hibeli olarak dağıttığı Ceyhan 99 buğday çeşidinden elde edilen verim ve kalitenin ardından çiftçilerin sevincine ortak oldular. Burada açıklamalar yapan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, bu sene geçtiğimiz senelere kıyasla Erzincan genelinde hububat ekim alanlarında artış yaşandığını kaydetti. Şahin konuşmasında şunları söyledi; 

“2021 sezonunda 358 bine yakın dekar alanda buğday ekimi gerçekleştirilerek 83 bin ton ürün hasadı yapılmıştı. Geçtiğimiz sene yaşanan kuraklık sebebiyle dekara verim düşük olmuştu. Salgın süreci ve ardından dünyada meydana gelen gelişmeleri yakından takip eden bakanlığımız, hububat üretiminin Türkiye’de artırılması hedefiyle Erzincan ve pek çok bölgede yüzde 75 hibe ile birlikte buğday tohumluğu dağıtarak çiftçilerimizin daha çok ekim yapmasına yardımcı oldu. İklimsel açıdan problem yaşanmaması neticesinde bu sezon buğday rekoltesi oldukça yüksek oldu. Rekolte yüksekliği, hem bizleri hem de çiftçilerimizi sevindirdi. Bazı yerlerde dekara verimin 800 kiloya kadar yükselmesi, ilimizin buğday üretimi bakımından oldukça sevindirici bir gelişmedir. Tohum dağıtımından itibaren ekiplerimiz çiftçilerimizle birlikte hareket ederek her türlü teknik desteği vermiştir. Bu sezon, bakanlığımızın ton başına bin TL destek uygulaması da çiftçilerimizi sevindirmiştir. Önümüzdeki dönemde çiftçilerimizle daha çok üreteceğiz.” 

“4 bin ton buğday dağıttık”

Burada açıklamalarda bulunan Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürü Bülent Öztürk, Ceyhan 99 çeşidinin hasat çalışmalarının başarılı bir biçimde devam ettiğini söyleyerek, "Başta Erzincan olmak üzere Hakkari, Van, Kars, Kayseri, Sivas ve Erzurum gibi illerimize 4 bin ton Ceyhan 99 buğday tohumluğu desteği verdik ve hasadın başlaması ile çok iyi seviyede verim oranına ulaştık. Ceyhan 99 kışlık bir çeşit olmasına karşın Erzincan gibi yerlerde ilkbaharda erken ekim yapıldığı zaman çok iyi netice alıyoruz. Hasat sezonumuzun çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum" sözlerini kullandı. 

120 dekarlık bölgede buğday ekimi yapan Saim Fırat, buğday ekmek ve iyi verim almak sebebiyle çok mutlu olduklarını söyleyerek, "Yazlık ekim yapmamıza karşın beklentimizin üstünde bir verim oldu. Bize verdikleri tohum ve destekler sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bizi daima destekleyen ve yalnız bırakmayan il müdürümüze de teşekkürlerimi iletiyorum. İnşallah önümüzdeki yıl daha çok buğday ekerek üretimi artıracağız" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)