Bitki karantinasında tazminat desteği açıklandı

Bu sene çiftçilere bakanlıkça bitki karantinası tazminat desteği dahilinde fındık için kilogram başına 15 TL, şeftali, kayısı gibi çekirdekli meyveler için ise 3 TL ödeme yapılacak.

TARIM 02.12.2020, 12:18
Bitki karantinasında tazminat desteği açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Karantinası Tazminat Desteği Uygulama Tebliği Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girdi.

Amaç, karantina tedbirleri alan üreticiyi desteklemek

Tebliğ ile bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve geliştirilmesi, zararlı olan organizmanların ülkeye bulaşmasının önüne geçilmesi ve yayılmasının engellenmesi, bulaşık alandaki karantina tedbirlerini uygulayan üreticilerin desteklenmesi sağlanacak.

Böylece bitki karantinası desteği dahilinde fındıkta yasaklama zamanı olan 4 senelik ürün bedeli için bir kez olacak şekilde kilogramlık 15 TL destek ödemesi gerçekleştirilecek.

Her bir kilograma 3 TL'lik destek

Şeftali, kayısı, erik, nektarin, badem, kiraz, vişne gibi ağaçları olan taş çekirdekli meyveler için ise yasaklama süresi 3 senelik ürün bedeli karşılığı aynı bölgede tek sefere mahsus olmak üzere kilogram başı için 3 TL'lik bir destek olacak.

Turunçgil uzun antenli böceğinde alan miktarı ve şarka virüsünde ağaç miktarı üzerinden tazminat ödemeleri hesaplanıp ödemesi gerçekleştirilecek.

Başvuru zamanı

Bu sene başından itibaren üretim alanında şarka virüsü veyahut turunçgil uzun antenli böceği tespit edilen üreticiler 26 Şubat 2021 tarihine dek başvuru dilekçesiyle beraber kayıtlarının olduğu Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvuruyu gerçekleştirmesi gerekecek.

Yorumlar (0)