Bir dönem pahalılıktan satın alınmıyordu şimdi enflasyona direniyor

Türkiye’nin muz ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Mersin’de yoğun hasat dönemi geride kaldı ancak fiyatlar geride kalmadı. Girdi maliyetleri ve zirai dona rağmen muz haricindeki tüm meyve ve sebzelerin fiyatlarında artış yaşandı. Birinci kalite muzların kilosu 9, ikinci kalite muzların ise kilosu 4,5 liradan hasat edildi. Bir dönemin lüks meyvesi olan Mersin muzu, enflasyona karşı direnen tek meyve oldu.

TARIM 14.04.2022, 13:59 14.04.2022, 18:03
Bir dönem pahalılıktan satın alınmıyordu şimdi enflasyona direniyor

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de tüketilen her iki muzdan biri, Mersin’de üretiliyor. Seralarda ve açıkta yoğun hasat dönemi geride kalırken enflasyon karşısında indirime gidilen tek meyve oldu. 2021 senesindeki fiyatından yaklaşık yüzde 20 indirimli satılan meyvede ara hasatlar devam ediyor. Kış mevsiminin zor geçmesi, zirai donlar ve artan girdi maliyetleri sebebiyle her ay biraz daha zamlı satılan meyve ve sebzeler arasında indirim yapılan tek ürün olarak tarihe geçen Mersin muzunun birinci kalitede olanları 9 TL’ye, ikinci kalitede olanları ise 4,5 TL’ye satılıyor. 



4,5 TL’den alınan muz markette 15 TL

Öte yandan üreticilerden 4,5 TL’ye alınan ikinci kalite muzlar, pazar ve marketlerde 12-15 TL arasına satılıyor. İthal edilen ve Türkiye’ye gelmesi günlerce süren muzlar ise market ve pazarlarda 25 TL’ye satılmaya başlandı. Mersinli üreticiler, vatandaşlara, taze ve yerli olan muzu almaları için tavsiyelerde bulunuyor. 



“Ülkemizde yetiştirileni ithal etmemiz yanlış”

5 bin metre karelik alanda muz yetiştiren İrfan Özçalışkan, konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “2021 senesinde fiyatlar hemen hemen biraz daha fazlaydı. Arada çok fark yoktu. Ancak ikinci kalite muzlar geçtiğimiz sene 7-8 TL iken şu anda 4,5 TL’den satılıyor. Ülkemize ithal muz girişi çok fazla oluyor. Ancak vatandaşların ithal muz yemesi çok yanlış. Muz gemileri ülkemize 2 ayda bir geliyor. O meyveler nasıl bozulmuyor? İlaçla. Bir muz en fazla 4 günde sararız. Ancak gemiye konup ilaçlanan muzlar 4 aya kadar bekliyor. Vatandaşlarımız hem yerli üretim hem ucuz hem de sağlıklı olan Mersin muzunu tüketmelidir.”



“2021 fiyatları bu seneye göre daha yüksekti”

12 bin metre karelik alanında 4 senedir muz yetiştiriciliği yapan Yaren Demirtaş, konuyla ilgili şunları ifade ediyor: “Fiyatlara senelik olarak baktığımızda geçen seneki fiyatlar bu seneden daha yüksekti. Ancak fiyatlara aylık olarak baktığımızda 2021’in nisan fiyatı ile 2022’nin nisan fiyatı hemen hemen aynı. Ama bizim girdi maliyetlerimiz geçtiğimiz seneye göre arttı. Akdeniz Bölgesi için bir fiyat belirliyorlar. Hale gidip bakıyorlar ne kadar muz olduğuna ve ona göre fiyat belirliyorlar. Diğer tüm sebze meyvelerin fiyatlarının yükseltilip muzun fiyatının sabit bırakılmasını biz de anlayamadık. Bir markete veya pazara gittiklerinde eğer vatandaşlar ithal ve yerli muzu aynı anda görüyorlarsa yerli muzu satın alsınlar. Çünkü biz de birinci kalite ve ikinci kalite muzlar üretiyoruz. Hem de biri, diğerinin yarı fiyatına. Vatandaşlar gidip de ithal muza 25 lira vermesinler. Şöyle diyeyim kısaca, ülkemizde çiftçi kalkınmazsa devlet de kalkınamaz.”

Yorumlar (0)