Bir avuç tohumla başladı, asırlık 'Guldar'ı yeşertti

Emekli ziraat mühendisi Cuma Karaaslan, bir avuç ata tohumu ile başladığı üretimdeki başarısıyla 'Guldar' cinsi domates ekimini yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

TARIM 07.09.2021, 23:09 08.09.2021, 17:06
Bir avuç tohumla başladı, asırlık 'Guldar'ı yeşertti

Bingöl'de yaşayan Karaaslan, ömrünü doğal hayatın sürdürülebilmesine adadı. 57 yaşındaki Karaaslan, son dönemde ilde üretimi ender olarak süren, adını ilk ürünün üretildiği yörede Zaza dilinde 'Guldar' olarak bilinen Akdurmuş köyünden alan asırlık domatesin üretimi için çaba sarf ediyor. 

4 sene evvel köy sakinlerinden Hacı Yaşar'dan aldığı bir avuç tohum ve ondan kiraladığı 10 dönüm arazide üretime başlayan Karaaslan, büyük emeklerinin sonucunda 100 milyon tohum, 70 ton domates ve 50 milyon fide elde etti.

Fidelerin büyük kısmını domates üretiminin yaygınlaşması adına bölgedeki çiftçilere bedava dağıtan Karaaslan, birkaç ay sonra tohum satışına, ilkbahar aylarında ise fide satışına başlamayı amaçlıyor.

"Bir fideden 1 kilogram ürün alınabilir"

Karaaslan, basın mensuplarına, Guldar cinsi domatesin ürün alma potansiyelinin bir hayli yüksek olduğunu söyledi.

Salgın sürecinde doğal beslenmenin öneminin bir defa daha önem kazandığını dile getiren Karaaslan, "Tohumu kurtarabilmek için 4 senedir çalışıyoruz. Tohumları dağıtarak ve ekerek bu zincirin devam etmesine katkı sağladık." dedi. 

Karaaslan, iyi şartlarda bir fidenin 1 kilograma yakın ürün verebildiğini ifade ederek, endüstriyel domateslere kıyasla hem tohum verebilen hem de yeniden tohum elde edilebilen, sos, salça yapılabilen, kurutulabilen, yurttaşların sağlıkla tüketebileceği bir ürün olduğunu aktardı.

"Tohumsuz domates yemeyin"

Karaaslan, bu domatesin üretiminin ülkemizde yaygınlaşmasını amaçladıklarını anlatarak, çok nemli bölgeler dışında tüm bölgelerde üretiminin uygun olduğunu belirtti.

Bu sene fide, tohum ve domates satışına başlayacağını dile getiren Karaaslan, "Önerim tohumsuz domatesin yenmemesi. Muhakkak içerisinde tohumu olan domatesin yenmesi gerekiyor. Asırlık Guldar domatesi her çeşit yemeğe uygun. Meyve niyetine bile tüketebilirsiniz." şeklinde konuştu.















Yorumlar (0)