Bir ağaçta üç farklı lezzet

Sivas'a bağlı Ulaş ilçesinde yabani armut ağacının gövdesine elma ve ayva aşılanmasıyla meydana gelen meyve, lezzet ve şekliyle şaşırtıyor.

TARIM 14.11.2022, 00:00 15.11.2022, 06:14
Bir ağaçta üç farklı lezzet

Esentepe Mahallesi'nde yaşayan Mustafa Yıldırım, yaklaşık olarak 12 sene evvel bahçesindeki yabani armut ağacına elma ve ayva aşısı yaptı. Aşılamanın akabinde yaklaşık olarak beş sene evvel ağaç meyve verdi.

Ağaçtan alınan meyve, hem lezzet hem de şekliyle tadanların ve görenlerin ilgisini çekiyor.

"Senede 50 kilogram ürün alıyoruz"

Mustafa Yıldırım'ın oğlu Bayram Yıldırım, basın mensuplarına, ağacın sulandığı vakit tanesi bir kilogramı aşkın gelen meyve verdiğini dile getirdi.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Meyveyi ilk gördüğümde çok şaşırdım. Ulaş Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne götürdük ve orada incelemeye alındı. Babam ağacı yabani armut olarak anımsıyor. Sonrasında elma ve ayva aşıladığını ifade ediyor fakat neyi nereye aşıladığını ve sıralamasını bilmiyor. Ağaçtan senede 50 kilogram kadar meyve alıyoruz. Tadına bakan herkes değişik bir meyve olduğunu söylüyor."

"İlk defa görüyorum"

Ulaş Tarım ve Orman Müdür Vekili Burak Doğan, Yıldırım'ın kendilerine başvurarak bahçelerinde değişik bir meyve olduğunu belirtmesi üzerine ağacı incelemeye aldıklarını anlattı.

Böyle bir meyveyi ilk defa gördüğünü kaydeden Doğan, "Aroma olarak elma, ayva ve armut karışımı bir meyve olduğunu gözlemledik. Armut ağacına ayva aşılaması ve ardından elma aşılandığını tespit ettik." diye konuştu. 

"Her dalga farklı bir tat var"

Ulaş Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde ziraat mühendisi olarak çalışan Gökhan Çetinkaya ise meyvenin lezzetine baktığında elma ve ayva aroması ile armudun kumlu yapısının fark edilebildiğini belirtti.

Meyvenin şeklinin ve tadının çok şaşırtıcı olduğunu söyleyen Çetinkaya, şu sözleri sarf etti:

"İlk etapta kökten bir armut ağacına ayva aşılandığını, ayvanın ise uç dallarına elma aşılandığını tespit ettik. Normalde pek mümkün olmayan ve çok zor tutan bir aşılama şekli fakat bunu bir şekilde başarmışlar. Ortaya farklı bir meyve çıkmış. Bu meyveyi çoğaltma yöntemini araştırmak gerekiyor. İlk etapta ayva aroması geliyor, ardından diğerlerinin tadını alıyorsunuz. Aslında her dalga farklı bir tat var diyebilirim."

Yorumlar (0)