Binlerce ton domates üretilecek!

Diyarbakır Karacadağ’da, tonlarca domates üretiminin yapılacağı 3 bin 500 dekarlık arazide fideler toprağa verilmeye başlandı.

TARIM 22.04.2022, 16:47 24.04.2022, 09:08
Binlerce ton domates üretilecek!

Karacadağ bölgesinde yer alan geniş tarlalarda üretilecek olan tonlarca domatesin büyük çoğunluğu yurt dışına ihraç edilecek. 

Hasat döneminde tarlalarda çalışan sayısı 2 bin 500’ü bulacak

Domates ihracatı üzerine yatırım yapabilmek için Manisa’dan Diyarbakır’a gelen iş adamı Muzaffer Işıklı, bölgede anlaşmaya vardığı yerel işçilerle fideleri toprağa vermeye başladı. Toplamda 250 çiftçinin çalıştığı alanlar, hasat sezonunun gelmesi ile birlikte yaklaşık 2 bin 500 işçiye gelir sağlayacak. 

Diyarbakır’ın verimli toprakları, girişimcileri çekmeye devam ediyor

Geçen sene de buna benzer yatırımlarda bulunduğunu açıklayan Muzaffer Işıklı, bu konuda ülkedeki en verimli kentin Diyarbakır olduğunu dile getirdi. Özellikle Karacadağ’ın domatesin gelişimi ve üretimi açısından çok özel bir nokta olduğunu vurgulayan Işıklı, elde edilen domateslerin oldukça lezzetli ve sulu olduğunun altını çizdi. 

3 bin 500 dekarlık bölümde kurutmalık domates yetiştirilecek

Bölgedeki işçiler vasıtasıyla 3 bin 500 dekarlık bölümde kurutmalık domates yetiştirileceğini vurgulayan Işıklı, 200 dekarlık alanda ise yurt içi pazara yönelik sofralık domates ve biber üretimi yapılacağını ifade etti. Işıklı, Karacadağ’da toplam 9 milyon adet fidenin dikimine başladıklarını, bu fidelerin 7 milyon 200 bin adedinin ise kurutmalık domates olarak ihraç edileceğini söyledi. 

“Ülkemizin ekonomisine yaklaşık 7 milyon 500 bin avro katkı sağlayacağız”

Bölgedeki işçilerle yaptığı anlaşmanın detaylarını da paylaşan Işıklı, “Buradaki halkımızla yaptığımız anlaşma kapsamında kendilerine damla sulama ekipmanı ve gübre gibi pek çok destek sağlıyoruz. Fide dikimimize yeni başladık. 1 ay daha sürecek. Yoğun bir tempoda çalışmalar sürüyor. Burada üreteceğimiz kurutulmuş domatesleri çeşitli aracılar vasıtasıyla ülke dışına satıyoruz. Bu ihracat ile birlikte ülkemizin ekonomisine de yaklaşık olarak 7 milyon 500 bin avro katkı sağlamış olacağız” şeklinde konuştu. 

“Haziran ayının ortaları ile birlikte burada ürettiğimiz domateslerimiz pazarlardaki ve raflarda yerini alır diye tahmin ediyoruz”

Yurt içindeki pazarın da hareketlenmesi için Karacadağ’da sofralık domates fidesi dikimine de başladıklarını belirten Işıklı, “Haziran ayının ortaları ile birlikte burada ürettiğimiz domateslerimiz pazarlardaki ve raflarda yerini alır diye tahmin ediyoruz. Diyarbakır piyasasına ortalama 2 bin ton civarında sofralık domates kazandırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“İnşallah buradaki tarlaların tek bir karışı dahi boş kalmayacak”

Tarlalarda çalışan çiftçilerden Hamit Aslan kendisinin de uzun süredir domates yetiştirdiğini dile getirerek, “Fakat son 2 senedir daha geniş tarlalarla çalışmaya başladık. Yetiştirdiğimiz domatesler alım garantisi altında olduğu için bizler de daha huzurlu ve gönlümüz rahat şekilde üretim gerçekleştiriyoruz. İnşallah buradaki tarlaların tek bir karışı dahi boş kalmayacak. Üretmeye devam edeceğiz” dedi. 

“Burası bizim evimiz, severek üretiyoruz”

Tarlalarda yoğun mesaiye devam eden bir diğer işçi olan Sultan Koyun da bölgedeki çalışma şartlarından çok memnun olduklarını dile getirerek, “Biz mesela bazen şehir dışına gitmek zorunda kalıyorduk. Çiftçiler ve işçiler olarak çeşitli sorunlar yaşayabiliyoruz. Barınma konusunda sorunlar oluyordu, çadırlarda kalmak durumundaydık. Ama çok şükür, burası bizim evimiz. Severek üretiyoruz. Bizlere de gelir kapısı oluyor. İşimizi bitirip, evimize dönüyoruz. Ekmek paramızı da cebimize koyuyoruz. Hep şehrimize hem de hanemize güzel bir katkı sağlamış oluyoruz” şeklinde konuştu. 

“Şehir dışında çalışmak gerçekten çok zordu, ailemi çok özlüyordum”

Bir diğer işçi Ruken Çelik de yaptığı açıklamada, “Daha önce hem Manisa’ya hem de Bursa’ya gitmiştim. Şehir dışında çalışmak gerçekten çok zordu. Ailemi çok özlüyordum. Artık evimizin önünde çalışıyoruz. Çok huzurluyuz. Aileme de uzun bir süredir maddi destek sağlıyorum. Buradaki tüm çiftçilerimiz ve işçilerimiz ellerinden geldiğince gayret ederek en üst düzeyde üretim yapmaya çalışıyor. Herkes çalışma şartlarından ve ortaya çıkan bu imkândan dolayı çok mutlu” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)