Binlerce balon balığı kuyruğu kestiler!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından istilacı tür olan ve habitatı olumsuz etkileyen balon balığının avlanmasını teşvik etmek için tebliğ yayımlanması sonrası balıkçılar, günlük 2000 balon balığı yakalayıp kuyruğunu biriktiriyor.

TARIM 17.12.2020, 15:57 18.12.2020, 17:55
Binlerce balon balığı kuyruğu kestiler!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından balon balığı avcılığı amacıyla bu sene kuyruk başına 5 TL destek ödemesi yapılacağının açıklanması ve kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte daha önce balıkçılar tarafından tutulmak istenmeyen balon balıklarını yakalamak için turlar tertiplenmeye başlandı.

Balon balığının yüzdüğü bölgelere ağlarını atan Antalyalı balıkçılar da günde 2000'in üzerinde balon balığı avlıyor. Kuyruklarını keserek balon balığını itlaf eden ve cansız olarak tekrar denize atan balıkçılar, hem habitatın dengelenmesine yardımcı oluyor hem de kuyruk dolu poşetlerle balıkçı barınağına dönerek ek gelir elde ediyor.

Balıkçı barınağına balon balığı kuyruğu dolu poşetlerle gelen balıkçıların yakaladıkları balon balıklarının kuyrukları burada tek tek sayılıyor ve kuyruk başı 5 lira olmak üzere hak ettikleri bedelin ödemesi Tarım ve Orman İl Müdürlükleri tarafından yapılıyor ve kuyruklar müdürlük çalışanları tarafından teslim alınıyor.

Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Gürsel Coşkun, kuyruk alımının gayesini şu şekilde açıkladı:

"Balon balıkları hem biyolojik çeşitliliğe hem de balıkçıların av araçlarına ciddi derecede zarar veriyor. Kara sularımızda bulunan balon balıklarının "Lagocephalus sceleratus" türünü azaltmak, ekosistemdeki yoğunluğunu olması gerektiği düzeye çekmek için çaba sarf ediyoruz. Kuyruk kesimindeki amaç da, balon balığı yakaladıklarını balıkçılarımızın ispat etmeleri. Kuyruk başı 5 lira ödeme yapıyoruz. Antalya'daki olumsuz hava koşulları sebebiyle balıkçılar 2-3 gündür denize çıkamamıştı. Balon balığının kuyruk bölümlerinin alımı ile ilgili tebliğ bir hafta önce çıktı ancak fırtınalı havalar nedeniyle beklenilen sayılara ulaşamadı. Ancak olumsuz hava koşulları dikkate alınırsa 7000 rakamını aşmış olmamız iyi bir sonuç. Havaların iyiye gitmesi durumunda bu sayıların çok üzerinde balon balığı avlanacağını değerlendiriyoruz. Balıkçılarımız bugünden itibaren tekrar balon balığı avlamaya başladı. Tabii ki bu avcılık için belirtilen özel aletler ve şartlar var. Normal balıkçı ağları ile bu balıkları avlamanız mümkün değil."

Deniz hep parçalanmış ağ dolu!

Gece avında yaklaşık 260 balon balığı yakaladığını belirten Hasan Kökez isimli balıkçı, balon balığının ağda bulunan diğer tüm balıkları yediğini, misinaları kestiğini, iğneleri kırdığını ve tüm av malzemelerine zarar verdiğini söyledi.

Balon balıkları tarafından parçalanan ağların denize döküldüğünü, denize düşen bu ağların ise diğer balıklara zarar verdiğini kaydeden Hasan Kökez, bu şekilde hem denizin kirlendiğini, hem ekosistemin zarar gördüğünü hem de kendilerinin zarara uğradığını belirterek, balon balıklarının yaşadığı bölgede ekolojik dengenin bozulduğunu, balıkçıların balık tutamaz duruma geldiğini, amaçlarının ise balon balığının popülasyonunu düşürmek olduğunu bildirdi.

Ek gelir oldu!

Ahmet Telçelik isimli balıkçı ise tam olarak 228 adet balon balığı yakaladığını ve kuyruklarını keserek aldığını söyledi.

Balon balığı kuyruğunun alımının balıkçılarının geliri açısından nefes aldırıcı olduğunu kaydeden Ahmet Telçelik, şunları anlattı:

"Aslında kulağa garip geliyor, bir balığın itlaf edilmesi ancak hem bilim insanlarının görüşleri bu balon balıklarının popülasyonunun azaltılması gerektiği yönünde hem de bizim tecrübelerimiz balon balığının tabiata ne kadar zarar verdiği yönünde. Tüm av araçlarımız param parça olmuş ve kırılmış vaziyette. Denize attığımız ağları toplamaya başladığımızda ağların büyük bölümünün deniz dibine indiğini fark ediyoruz. Tüm iğnelerimiz de kırılıyor. Denizin altını düşünemiyorum. Balon balıkları diğer balıklara da çok zarar veriyor. Yıl boyunca üresinler, büyüsünler diye beklediğimiz balıklar, balon balıkları tarafından yok ediliyor. Hem tabiat için yararlı bir iş yapmış oluyoruz hem de bizim için ek gelir oluyor. Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da, özellikle havalar düzeldikten sonra balon balığı avına düzenli olarak çıkacağım. Daha önce de balon balığı kuyruğu getirmiştim. Bundan sonra da bol bol balon balığı kuyruğu getireceğim."

Balon balıkları hakkında belgesel hazırlanıyor

Öte yandan balıkçı barınağında çekim yaparken görülen yönetmen Hakan Yavuzyılmaz, balon balıkları hakkında toplumu bilinçlendirmek maksadıyla "Akdeniz'in davetsiz misafirleri" isimli belgesel çektiklerini açıkladı.

Belgesel sayesinde balon balıklarının insanlar tarafından tanınacağını, ekolojiye verdiği zararların insanlar tarafından anlaşılacağını, uzak durmaları gerektiğini daha iyi öğreneceklerini söyleyen yönetmen Hakan Yavuzyılmaz, "Size ilginç bir bilgi vereyim, balon balıklarının popülasyon yoğunluğunu ve habitata verdiği zararı anlayın: Oltayı suya bıraktık, 18 saniyede bir adet balon balığı oltamıza takıldı. Balon balığının popülasyonunun tabii ki çok olduğunun bilincindeydik ama bu kadar da çok fazla olduğunu tahmin etmiyorduk." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)