'Beyaz altın' hasadı başladı: Kilosu 300 TL

Mersin'e bağlı Erdemli ilçesinde, Toros Dağları'nın yamaçlarına deneme maksatlı olarak ekilen ve 'beyaz altın' olarak da bilinen salep orkidesinin hasat sürecine başlandı. Yaş salebin kilosu 300 TL'den alıcı buluyor.

TARIM 26.05.2022, 00:20
'Beyaz altın' hasadı başladı: Kilosu 300 TL

İlçede ikamet eden çiftçiler, salep orkidesi üretimini denemek maksadıyla Toros Dağları'nın yamaçlarındaki 1500 rakımlı atıl haldeki arazilere geçtiğimiz sene dikim yaptı.

İlk ürünleri aldılar

Titizlikle sürdürdükleri faaliyetlerin neticesinde 5 dekarlık alanda ektikleri salep orkidesinin hasadına başlayan yurttaşlar, ilk ürünlerini aldıklarından dolayı büyük bir sevinç yaşadılar.

Dernek kurdular

Ekonomik getirisinin yüksek olması ve yumrularının toza çevrilerek kimya ve gıda sektörlerinde kullanılması nedeniyle salep üretim alanlarını daha da arttırmak isteyen çiftçiler, bu senenin başında Erdemli Aromatik Bitki ve Tıbbi Bitki Üreticileri Derneği'ni oluşturdular.

"5 dekardan 4 ton ürün toplamayı bekliyoruz"

Başkan Adem Aslan, basın mensuplarına, ilçeyle özdeşleşen domates, limon ve diğer erkenci ürünlerden birinin de salep orkidesi olmasını başardıklarını dile getirdi.

Şu ana değin 5 dekarlık bölgede deneme dikimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Aslan, hasat sürecine başladıkları bu yerlerden yaklaşık olarak 4 ton ürün toplamayı beklediklerini belirtti.

Aslan, üretim alanını genişletmeyi amaçladıklarını söyleyerek, "Geçtiğimiz sene yaş salebin kilogramı 120 ila 130 TL arasında satışa sunulurken bu sene 300 TL'den alıcı bulmaya başladı. Eylül ayında dek yaş salebin kilogramı 400 TL'nin üzerine çıkacak gibi duruyor. Büyük bir bölümü dondurma üretimi için kullanılan salebin kuru hali ise 1800 TL'den alıcı buluyor. Talep artış gösterdikçe bu rakam daha da artacak gibi görünüyor." sözlerini sarf etti. 

Çiftçilerden İlyas Kalay da 500 metrekare büyüklüğündeki alanda dikimini denediği ürünün hasadına başlamanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Yorumlar (0)