Besicilerin tatlı telaşı başladı

Ülkemizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli konuma sahip Trakya'da besiciler, büyük bir umutla bekledikleri kuzu ve oğlakların doğmasıyla ahır ve meralarında tatlı bir telaş yaşıyor.

TARIM 21.02.2022, 01:03
Besicilerin tatlı telaşı başladı

Küçükbaş hayvancılığın bir hayli yaygın olduğu bölgede, çoğalan kuzu ve oğlak doğumları sebebiyle besicilerin ahırlardaki mesaisi de başladı.

'Baharın habercisi' olarak görülüyor

Yetiştiriciler, en önde gelen geçim kaynaklarından biri olan hayvanlarıyla 7 gün 24 saat ilgileniyor.

Besiciler, büyük bir umutla bekledikleri kuzu ve oğlak doğumlarının sevincini da yaşıyor.

'Bahar mevsiminin habercisi' olarak da görülen doğumlar, her sene şubat ve mart aylarında yoğunlaşıyor. 

Veteriner gibi müdahale ediyorlar

Sabah erken saatlerde ahırlardan otlaması maksadıyla meraya götürülen koyun ve keçiler doğum yapıyor. Doğan kuzu ve oğlaklar anneleri tarafından dilleri vasıtasıyla bir süre boyunca kurulanıyor. 

Yavruların sağlıklı bir şekilde doğması için yoğun çaba sarf eden yetiştiriciler, doğumun ardından kuzu ve oğlakların annelerinden ağız sütünü vererek, hastalıklardan ve soğuk havadan korunmalarına yardım ediyor.

Besiciler, koyun ve keçilerine doğum esnasında veteriner gibi müdahalede bulunuyor.

Ardından kuzu ve oğlakların zaman zaman yürüyerek zaman zaman araçlara ahırlara taşınıyor.

Ahırlara nakledilen kuzu ve oğlaklar, anne sütünün yetersiz kaldığı zamanlarda biberon vasıtasıyla besleniyor.

"Anlatılmaz, yaşanır"

Karakoç köyünde hayvan yetiştiriciliği yapan İzzet Dirin, basın mensuplarına, bugünlerde kuzu ve oğlak doğumları sebebiyle çok telaşlı ve heyecanlı olduklarını ifade etti.

Kimi zaman ikiz veyahut üçüz kuzuların doğduğunu aktaran Dirin, "Dünyaya gelen yavru sağlıklı olsun diye, büyüsün diye, yaşama tutunsun diye gece gündüz çalışıyoruz. Bunlar anlatılmaz, yaşanır." şeklinde konuştu. 

"Bölgemizde hastalık yok"

Kırklareli'nde Tarım ve Orman Müdürü olarak görev yapan Mehmet Aksoy ise bölgenin hastalıklardan tamamen korunaklı bir yer olduğunu belirtti.

Bölgede bir milyonu aşkın küçükbaş hayvan bulunduğunu kaydeden Aksoy, "Bölgemizdeki meşe ormanlarının yer aldığı bölgede otlayan hayvanlarımız, hem et lezzeti hem et verimi hem de et sağlığı hususunda çok kaliteli." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)