Balıkesir’de bitkilerden 60 renk doğal boya elde edildi

Balıkesir’de 30 çeşit bitki kullanılarak toplamda 60 renk doğal boya elde edildi.

TARIM 13.05.2021, 11:13 14.05.2021, 09:37
Balıkesir’de bitkilerden 60 renk doğal boya elde edildi

Balıkesir Burhaniye’de BAÇEM tarafından yaklaşık olarak 150 farklı çeşit aromatik ve tıbbi bitki yetiştirildi, AR-GE çalışmaları neticesinde 30 çeşit bitki içinden 60’a yakın renkte doğal boyalar elde edildi.

30 bitki içinden 60 renk elde edildi

İlçede faaliyetlerini gösteren Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’nde kurulmuş olan Tıbbi Aromatik Bitkiler AR-GE laboratuvarında yapılmış olan doğal boya çalışmalarında başarı elde edilirken, doğal boyalara ilişkin de bir proje yapıldı. Projenin kalkınma ajansına sunulmuş olduğunu aktaran BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu, projenin geçmesi durumunda Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde, tekstil inovasyon ve doğal boya merkezi kuracaklarını kaydetti. Laboratuvarda yapılan çalışmalar neticesinde 30 çeşit bitki içinden 60’a yakın renk elde edildiği ifade edildi.

Ziraat Teknikeri Sinem Gök, çalışmaların iyiye gittiğini anlatarak, “BAÇEM’de yetiştirmiş olduğumuz bitkilerden doğal boyama yöntemiyle kumaşlarımızı boyamaya başladık. İpler ve kumaşlar için arzu etmiş olduğumuz bitkilerle boyaları hazırlıyoruz. Bu boyalarla daha sağlıklı kıyafetler hazırlanacak. Yapılan AR-GE sonucunda 30’a yakın bitki içinden yaklaşık 60 civarında renk elde edildi. Çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu.

Doğal boya merkezi kurulacak

BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu ise “Aromaterapide kullanılmış olan bitkilerin yanında doğal boyalarda kullanılmış olan bitkileri de burada yetiştiriyoruz. İplerin ve kumaşların boyanmasında bunları kullanıyoruz. Bununla ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak proje hazırladık. Hazırladığımız projeyi Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na takdim ettik. Projemiz geçtiği durumda Balıkesir Sındırgı’da muhabbet ve kök boya çiçeği ismi verilen boya bitkilerini yetiştireceğiz. Burada tekstil inovasyon ve doğal boya merkezi kuracağız.

Böylece o bölgede bir tekstil fabrikası inşa edip doğal boyahane kuracağız. Doğal boyahanelerde boyanmış olan kumaşlar ise 0 ve 6 yaş arasındaki çocuklar için kıyafet olacak. Doğal boyalar, diğer boyalara hem alternatif olacak hem de bunlar sağlığa zararı olmayan kalıcı boyalar olacak. Doğal boyalara ilişkin yediğini giy, yemediğini giyme, giydiğini ye diyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)