Bakanlık pekmez ve bal görünümlü şurupları yasakladı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, aroma vericiler veya bal katılarak çam aromalı şurup, bal aromalı şurup ve benzer isimlerle bal görünümü veren ürünleri yasakladı. 

TARIM 19.02.2020, 10:27
Bakanlık pekmez ve bal görünümlü şurupları yasakladı!

Pekmez ve bal görünümlü şuruplara karşı adım atıldı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, aroma vericiler veya bal katılarak am aromalı şurup, bal aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal görünümü veren ürünlerin üretimine yasak getirdi.

Resmi Gazete'de "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği" yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu yönetmelikle, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda ve gıda ile temas eden malzemelere ilişkin kıstaslar, gıdalara eklenebilecek vitaminler, gıda katkı maddeleri, aroma vericiler,  mineraller, bulaşanlar, gıda enzimleri, etiketleme, ambalajlama, maksimum kalıntı limitleri ile yatay ve dikey gıda kodeksine yönelik esaslar düzenleniyor.

Gıda ile temas eden madde ve malzemeler için ilgili gıdalara katılabilecek mineraller, vitaminler ve gıda katkı maddelerini düzenleyen "yatay gıda kodeksi hükümleri"ne uyulması zorunlu kılınacak. 

Gıda ile temas eden madde ve malzemeler için ortaya konmuş özel kıstasları içeren dikey gıda kodeksi hükümleri de yatay gıda kodeksi hükümleri ile beraber uygulanacak.

Bakanlıktan sıkı denetim

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ile ilgili coğrafi işaret veya geleneksel ürün isimlerin kullanımının, tescilde ifade edilen özelliklere uygunluğunun denetimini gerçekleştirecek.

Yönetmelik dâhilinde bulunan ve ülkesel veya yöresel isimleriyle belirtilen gıdalar, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak şartıyla bu isimlerle üretilebilecek.

Pekmez ve bal görünümlü şuruplara yasak

Pekmez olmadığı halde pekmez görünümü veren meyve tatlısı, meyveli şekerli şurup, meyveli şekerli şerbet, pekmez şurubu ve benzeri adlarla ürünlerin üretimi yasaklanacak.

Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir görünümü veren ürünlerin de üretimi yapılamayacak. 

Aroma vericiler veya bal katılarak aromalı şurup, bal aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal görünümü veren ürünlerin üretimine de yasak getirildi. 

Yönetmeliğin yayımlanmasından önce bal aromalı ve benzeri şurup üreten gıda işletmecileri tarafından üretilen ürünler, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra piyasada yer almayacak.

Yorumlar (0)