Ayçiçeği ekim alanı genişliyor

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen Osmaniye'de devletin çiftçilere verdiği desteklerle ayçiçeği ekim alanı 98 bin dekara yükseldi.

TARIM 29.05.2023, 22:41 30.05.2023, 17:57
Ayçiçeği ekim alanı genişliyor

Osmaniye Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, basın mensuplarına, kentte yağlık ayçiçeği üretiminin her sene artış gösterdiğini dile getirdi. 

Ayçiçeğinin kent ekonomisinde kritik bir yere sahip olduğunun altını çizen İlmeç, 6 Şubat tarihindeki depremlerin akabinde bölgede tarımsal üretimin sürmesi için üreticilere desteklemelerde bulunduklarını söyledi.



"1,7 ton tohum dağıttık"

Bu çerçevede 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi' ile kentte 267 üreticiye 1,7 ton ayçiçeği tohumu desteği yaptıklarını aktaran İlmeç, şöyle konuştu:

"O proje ile üreticiye verdiğimiz tohumlar toprakla bir araya geldi ve bugün çiçekler açıyor. Allah'ın izniyle hasadını da birlikte gerçekleştireceğiz. Bu tohumları verirken yüzde 75 oranında hibeyle vermiştik. Yani hem araziler boş kalmasın hem de mevcut barajlarımızdaki ve sulama kanallarındaki su düzeyi düşüklüğünden ötürü alternatif ürün olsun diye ayçiçeği tohumunu üreticilere dağıttık. Üretim alanına bakarsak, bizlerin de destekleriyle bu sene üretimde büyük bir artış var ki bunun Allah'ın izniyle rekolteye de yansıyacağını öngörüyoruz."



"Yaklaşık olarak 40 bin ton rekolte bekliyoruz"

İlmeç, kentte geçen sene 85 bin dekar büyüklüğündeki alanda ekimi gerçekleştirilen ayçiçeğinden 30 bin ton kadar rekolte elde edildiğini anımsattı.

Haziranın sonunda hasadına başlanacak olan üründen bu sene çok daha fazla rekolte beklediklerine dikkat çeken İlmeç, "Bu sene hem verdiğimiz desteklerle hem de üreticilerin bu yönde ortaya koyduğu teveccühle yaklaşık olarak 98 bin dekar büyüklüğündeki alanda ayçiçeği üretilmektedir. Bu sene 35 ila 40 bin ton kadar rekolteyle Allah'ın izniyle üreticiler hem kendi ekonomilerine hem de üretime katkı sağlamış olacak." şeklinde konuştu.

Çiftçi Vahit Karadağ ise iki senedir ekimini gerçekleştirdiği ayçiçeğinden bu yıl iyi bir verim beklediğini ifade etti.

Yorumlar (0)