Avrupa'da çiftçi baharı: "Paris'te traktörler yolları kapatıyor"

Almanya’daki traktör protestolarından sonra bu kez Fransız çiftçiler hükümetin tarımla ilgili politika değişikliklerinin “çiftçiyi bastırmak” üzere yapıldığını öne sürerek Paris caddelerini traktörlerle doldurdu.

TARIM 28.11.2019, 10:06 28.11.2019, 10:43
Avrupa'da çiftçi baharı: "Paris'te traktörler yolları kapatıyor"

Bine yakın traktörün çıkmasıyla Paris’te trafik felç oldu. Şehrin kilit geçişleri traktörler tarafından kapatıldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un protesto gösterileriyle meydana gelen toplumsal huzursuzlukla yüzleşmesi bekleniyor.

2021 yılında glifosata yasak

Yeni gıda yasasıyla yürürlüğe giren ve Avrupa Birliği’nde (AB) serbest olmasına rağmen glifosat tarım ilaçlarına 2021 yılından itibaren yasak gelmesi planlanıyor.
Hükümet, politika değişikliklerinin çiftçiyi güçlendireceğini öne sürmüştü ve Cumhurbaşkanı Macron’da onamıştı.

“Macron, cevap ver! Çiftçileri kurtar”

Traktörlerdeki pankartlarda “Macron, cevap ver! Çiftçileri kurtar” gibi sloganlar içeriyor.

Çiftçi birlikleri,  hükümetin tarımla ilgili politika değişikliklerinin neden olduğu sorunları Macron’la görüşüp uzlaşmak istiyor. Yabani otları ayrıştırmak için kullanılan glifosat gibi tarım ilaçlarıyla ilgili yapılan politika değişikliklerinin, tarım işi yapanlara zarar verdiğini ve geçim kaynaklarını bitireceği şeklinde argüman ileri sürüyorlar.

Çiftçi birliklerinin talep ettiği görüşme ile ilgili henüz bir gelişme olmadı ancak Tarım Bakanı Didier Guillaume, birliklerin Başbakan Edouard Philippe ile 3 aralık’ta görüşeceğini söyledi ve eylemleri durdurmalarını istedi.

Zaman gerekiyor

Europe 1 adlı radyo kanalına konuşan Tarım Bakanı Guillaume, hükümetin değişikliklerini destekliyor, politika değişikliklerinin olumlu etkisini gösterebilmesi için zaman gerektiğini söyledi. Guillaume, şehrin sakinlerinin ve çevrecilerinin çiftçileri karalamayı bırakması gerektiğini de ekledi.

Glifosatın da dâhil olduğu herbisitlerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2017 yılında “olası kansorejen” listesine eklenmişti ancak AB ülkeleri bu malzemelerin kullanımını 5 yıl daha uzatmıştı.

“Günah keçileri”

Çiftçiler, başta ekoloji savunucuları olmak üzere her kesimde günah keçileri ilan edilmekten de şikâyetçi durumdalar.

FNSEA adlı çiftçi birliği kuruluşunun yetkilisi Jean-Yves Bricourt, “Biz yeni günah keçileriyiz. Bir şeyler ters gittiğinde, herkes suçu çiftçilere yüklüyor. Suçlu gibi muamele görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)