Avokadoya talep artınca üreticiler restoranlardan çekirdek topluyor

Üretimin maliyetsiz ve zahmetsi olmasıyla üreticiler tarafından tercih edilen avokado meyvesinin çekirdeğine talep artınca üreticiler restoranlardan çekirdek toplamaya başladı.

TARIM 12.11.2020, 15:06 13.11.2020, 15:35
Avokadoya talep artınca üreticiler restoranlardan çekirdek topluyor

Avokadoya ilginin artışı sebebiyle fidan üreticileri tarafından çiftçinin talebine yetişmekte zorlanılınca, lüks restoranlarda tüketilen avokado çekirdekleri alınıp ekilmeye başlandı.

Bakımı masrafsız ve zahmetsiz

Ana yurdu Orta Meksika olan avokado, son senelerde Türkiye'de en fazla tüketilen ve üretilen meyveler arasında bulunuyor. Faydalı yağlar ve yüksek protein değeri barındıran avokado, 'Türkiye'nin tropikal meyve bahçesi' olarak isimlendirien Antalya Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde çiftçilerden büyük bir ilgi görüyor. Üretiminin masrafsız veve zahmetsiz oluşunun yanında kolay bir şekilde pazar bulunması açısından da talep gören avokado, pazar tezgahları ve market raflarında tanesi en düşük 7 TL'den alıcı buluyor.

3 sene sonra meyve veriyor

Alanya ve Gazipaşa'nın ikliminden dolayı kısa bir zamanda uyum sağlayan avokado ağacı, fidan olarak dikildikten sonra 3 sene meyve vermeden sadece suyla besleniyor. 3 yıl sonra meyve veren ağacın, maksimum verimi ise 7-8 yaşına geldiği zaman çıkıyor. 8 yılın ardından bir ağaçtan ortalama olarak 500 meyve alınıyor. 600-700 meyveye kadar ağacın verdiği ürün çıkabiliyor.

Ücretsiz olarak veriyorlar

Antalya'da sertifikalı fidan almak isteyen üreticiler her sene sertifikalı ürünlerden yalnızca 250 tane ve tanesini 38 liradan alabiliyor. Öte yandan şehirdeki 2 ünlü restoranda ise günlük olarak 500 avokado tüketiliyor. Çıkartılan 500 çekirdek ise çöpe atılmıyor, fidan merkezlerine veya çiftçilere ücretsiz olarak sunuluyor.

Restoran işletmecisi Mehmet Akdağ, "Ekonomiye katkı sağlamak için isteyenlere ücretsiz veriyoruz. Çok fazla tüketildiği için haliyle çekirdekleri de çok oluyor. Bunları gelip bizden alıyorlar ve fidan olarak büyütüyorlar." dedi.

Yorumlar (0)