Ata tohumları 30 milyon lira kazandırdı

Muğla'da, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen 'Ata Tohumu Projesi' çerçevesinde çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılan karpuz, kavun, patlıcan, biber, salatalık ve domates gibi fidelerden 30 milyon TL gelir elde edildi.

TARIM 16.09.2023, 23:18 18.09.2023, 09:28 topcu
Ata tohumları 30 milyon lira kazandırdı

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Sebzecilik Şubesinde yetiştirilen iki milyona yakın fide, bin 728 üreticiye dağıtıldı.

Karpuz, kavun, patlıcan, biber, salatalık ve domates gibi fideleri eken çiftçiler, hem satış fiyatından hem de verimden memnun kaldı.

Fidelerin dörtte üçü Tarım ve Orman Bakanlığı hibesi

Tarım ve Orman Muğla İl Müdürü Barış Saylak, basın mensuplarına, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1963 senesinden beri özel silolarda korunan ata tohumlarından fide elde ettiklerini dile getiri.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üç senedir Ege Tarımsal Bölge Müdürlüğü ile müşterek faaliyet yürüttüklerini aktaran Saylak, "Proje ile amaç, geçmişte geleneksel yöntemlerle üretilen ata tohumlarının bolluğunu, bereketini ve lezzetini tekrar sofralarımızla, çiftçilerimizle buluşturmaktı. Gerçekten de beklenenin üzerinde bir verim elde ettik." dedi.

Yaklaşık olarak 1 milyon 450 bin TL'lik bir proje yürüttüklerini belirten Saylak, "Bunun yaklaşık olarak dörtte üçünü Tarım ve Orman Bakanlığı hibe etti. 1 milyon 100 bin TL'sini Tarım ve Orman Bakanlığı karşıladı. 350 bin TL dolayında bir rakamı da üretici katkısıyla aldık. Öte yandan, 500 bin fideyi ise 'balkonlarımızda yetişsin' diye Fethiye, Milas, Menteşe, Marmaris ve Bodrum gibi sahil yerlerine de dağıttık." şeklinde konuştu.

Saylak, çiftçilerin de ata tohumu veriminden ve fidelerinden memnun kaldıklarını belirtti.

Global iklim şartlarının dayattığı ekstrem, elverişsiz hava şartlarının ata tohumu üretimi ile avantaja dönüştürüldüğünü vurgulayan Saylak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu yıl yaklaşık olarak 17 bin dekardaki üründen 30 milyon TL dolayında bir gelir elde edildiğini teknik personellerimiz saptadı. Bu da son derece bereketli ve müspet bir sayı. Çiftçilerimiz de alan tüketicilerimiz de memnunlar. O lezzeti, o eski aromayı buldukları için bizlere ve Tarım ve Orman Bakanlığına teşekkürlerini gönderiyorlar. Bakanlıkta yaklaşık olarak 122 bin meyve ve sebze tohumu ile bunların fide özleri var. Bunları gelecek jenerasyonlara da hep birlikte gururla taşıyacağız."



Üreticiler de memnun

Yatağan Gökpınar Mahallesi üzerinde sebze üretimi gerçekleştiren Berna Avcı, ata tohumları fidelerinden hem yüksek kazanç hem de iyi verim elde ettiğini bildirdi.

Avcı, özellikle üreticilik yapan gençlere bu işi tavsiye edeceğini dile getirdi. 

Yatağan ilçesinde domates eken Bahrettin Göreli ise uzun zamandan bu yana tarımla uğraştığını, üç senedir ata tohumları ile üretim yaptığını belirtti. 

Bu sene ata tohumları ile iyi bir gelir ve yüksek verim elde ettiğini aktaran Göreli, lezzeti ve aromasıyla ürettiği domateslerin Yatağan'da aranan bir ünü olduğunu, bundan böyle de ata tohumları ekeceğini vurguladı. 

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğünden edindiği ata tohumlarını tarlasına ektiğini, çok mutlu olduğunu ifade etti. 

Menteşe Bayır Mahallesi üzerinde üreticilik yapan Duran Ölmen de Tarım ve Orman Muğla İl Müdürlüğünün kendilerine temin ettiği ata tohumları ile üretim gerçekleştirerek çok iyi bir verim elde ettiklerini dile getirdi.

Global ısınma sebebiyle bahçesinde gölgeleme sistemi kurduğunu ve verimde evvelki senelere kıyasla da çok büyük bir artış yaşadığını kaydetti.

Ölmen, bahçesinde karpuz, kavun, patlıcan, biber ve domates yetiştirdiğini, ürünler doğal olduğu için de tercih edildiğini söyledi.

Akyaka Mahallesi üzerinden ata tohumlarından salatalık, domates, biber ve patlıcan eken Halil Türksever ise fiyattan ve verimden memnun olduğunu, çiftçilerin taleplerine güçlükle yanıt verdiğini ifade etti. 

Yorumlar (0)