Ata tohumdan üretildi: Muğla’da hasat şenliği

Muğla’nın Menteşe Belediyesince ata tohumlardan yetiştirilen mahsullerin hasadı Kafaca Mahallesinde bulunan 7 dönümlük tarlada şenlik ortamında gerçekleştirildi.

TARIM 18.08.2022, 11:16 18.08.2022, 16:56
Ata tohumdan üretildi: Muğla’da hasat şenliği

Muğla’da ata tohumdan üretilen mahsullerin hasat şenliği için Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün de bölgeye geldi. Şenliğe katılım sağlayan yetkililer ve vatandaşlar yetiştirilen salatalık, acur, karpuz, kavun, patlıcan ve biberlerden ücretsiz bir şekilde evlerine götürdü.

Belediyeden örnek davranış: İhtiyaç sahiplerine veriliyor

Pandemi döneminde Menteşe Belediyesi tarafından ata tohumları Büyükşehir Belediyesi tohum merkezinden getirilmiş ve çok fazla miktarda yerli tohumlar topraklarla buluşturulmuştu. İki senedir üretilmeye devam eden mahsullerin belirli bir bölümü ise ihtiyaç sahiplerine ücretsiz şekilde veriliyor.

Bunun yanı sıra karakılçık buğday hasadından toplanan tohumlar da çiftçilere yetiştirmeleri şartıyla ücretsiz verilirken, üretilen mahsullerin bir bölümü de Menteşe Belediyesinde bulunan aş evinde kullanılıyor. Aş evine götürülen ürünlerle yapılan yemeklerin büyük bir kısmı ise yine ihtiyaç sahiplerine ve yaşlılara ücretsiz bir şekilde dağıtılıyor.

Menteşe Belediyesi’nin bu sayede hem ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak veriliyor hem de kendi topraklarında ürettikleri ürünlerle gelecek nesillere aktarım sağlamış oluyorlar.

“Ninelerimizden ve dedelerimizden kalan tohumları kullanıyoruz”

Kafaca Mahallesinde bulunan 7 dönümlük tarlada ata tohumlarından yetiştirilen mahsullerin hasat şenliğinde açıklamalarda bulunan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, "Üretebilmenin bu derece önemli ve değerli görüldüğü bir alanda Büyükşehir Belediyemizin çizmiş olduğu bu yolda emin adımlar atmaya tarımın destekçisi olmaya, üreticimize yardımcı olmaya ve ata tohumlar dediğimiz ninelerimizden ve dedelerimizden bizlere kalan tohumların yetiştiriciliğini bir sonraki nesillere aktarma hususunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Pandeminin meydana geldiği süre zarfında ‘Geleceğimiz adına üretiyoruz’ düşüncesiyle tarımsal üretim konusuna ağırlık gösterdik. Belediyemizin çatısı altında tarım birimi oluşturduk ve bu planlamalara başladık. Belediyemize ait olan arazilerimizde tamamıyla ata tohumlarımızdan zeytin, buğday, meyve ve sebze ürettik. Şu anda da bu 7 dönümlük alanda üretmiş olduğumuz mahsullerin hepsinin tohumları Büyükşehir Belediyemizin içerisinde bulunan tohum merkezinden. Genetikleri incelenmiş ve hepsi ata tohumlarından meydana gelen ürünlerin ise hasadını bugün gerçekleştiriyoruz.” dedi.

“Muğla sadece turizmden ibaret değil”

Muğla’nın sadece bir turizm şehri olmadığına dikkat çeken Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Burası birçok kişinin bildiği gibi sadece güneş, kum, deniz değil. Muğla’yı yarışmalarda ya da dışarıda insanlara sorsanız, en büyük sektörü turizm derler. Ancak öyle bir durum yok. Mevcut durumda da turizm oldukça ön planda. Tarıma verilmesi gereken önem ise bu yüzden geride kaldı. Fakat bütün bu yaşananlara rağmen kırsal bölgelerde hayatını sürdüren Muğlalı kardeşlerim burada üretim gerçekleştirmeye devam ettiler.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)