At eti kullanan işletmeden pes dedirten bahane: Özbekler getirdi!

İstanbul'da at eti kullandığı tespit edilen işletmelerden biri, denetimden önce Özbeklerin kıyma çektirmek ve sucuk yaptırmak için 5-6 kilo et getirdiğini ve söz konusu etin de "at eti" çıktığını bildirdi. 

TARIM 17.09.2020, 09:35 17.09.2020, 10:55
At eti kullanan işletmeden pes dedirten bahane: Özbekler getirdi!

Tarım ve Orman Bakanlığı, sahtecilik yaptığı tespit edilen işletmeleri ifşa ediyor. 

At eti kullandığı belirlenen iki işletmenin İstanbul'da faaliyet gösterdiği ortaya çıktı. 

"Özbekler at eti getirmiş"

Söz konusu işletmelerden biri de Fatih ilçesinde bulunan Lalegül Kasabı.

Mart ayında gerçekleştirilen denetim sırasında fermente sucuktan numune alındı. Söz konusu numunede at eti saptanması üzerine işletmeye, 28 bin liralık para cezası uygulandı.

Vatandaşlar, Lalegül Kasabı ile ilgili ilk defa böyle bir durum yaşandığını kaydederken, işletmeciler de at etinin Özbekler tarafından kıyma çektirmek ve sucuk yaptırmak için getirilen etten bulaştığını ileri sürdü. 

İşletme sahiplerinden biri, yetkililerin 14 günde bir numune almaya geldiğine dikkat çekerek, son yapılan denetimden önce Özbekler tarafından 5-6 kilo et getirildiğini söyledi.

Söz konusu etin kıyma çektirmek ve sucuk yaptırmak için getirildiğini belirten işletme sahibi, normal şartlarda etin kemikli halinden ne olduğunu anlayabildiklerini ancak getirilen etin kemiksiz olması nedeniyle idrak edemediklerini belirtti. 

İşletme sahibi, aynı gün içerisinde yetkililerin sucuktan da numune aldıklarına dikkat çekerek, etin kendilerine ait olmadığını söylediklerini ancak yine de numune aldıklarını söyledi.

At etlerinin kendilerine ait olmadığını vurgulayan işletme sahibi, o zamandan beri kimsenin getirdiği eti kıyma çekmediklerini, Özbeklerin de ortadan kaybolduğunu ifade etti. 

"At eti çıkmadı, sürtünme oldu"

At eti kullandığı saptanan işletmelerden diğeri de Sarıyer ilçesinde bulunan Paşalı Kebap.

Bu işletmede Ocak ayında gerçekleştirilen denetim sırasında çiğ kanatlı dönerden numune alındı ve at eti kullanıldığı tespit edildi. 

İşletme sahibi, sene başında iki kez numune alındığını belirterek, ilk numunenin temiz çıktığını, diğerinde ise at eti çıktığını söyledi.

Tavukta at etinin çıkmasının imkânsız olduğuna dikkat çeken işletme sahibi, Tarım ve Orman Bakanlığının tespitine göre "sürtünme" olduğunu, yani tahtadan, sebzeden veya bıçaktan bulaşmış olabileceğini ifade etti.

İşletme sahibi, tahlil sonuçlarına karşı çıktıklarını ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile mahkemelik olduklarını belirterek, kendilerine kesilen 28 bin liralık para cezasını henüz ödemediklerini belirtti. 

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sahtecilik yapıldığı tespit edilen malların belirlenerek ortadan kaldırıldığını ve işletmelere 28 bin liralık para cezası uygulandığını duyurdu. 

Yorumlar (0)