Asırlık ağaçlardan alınan ürün altınla yarışıyor

Siirt'e geçtiğimiz sene iç piyasada 350 TL'ye satılan bıttımın (menengiç) kilosunun bu sene ürünün daha az olması sebebiyle 500 TL'ye kadar çıkması öngörülüyor.

TARIM 14.09.2022, 22:54
Asırlık ağaçlardan alınan ürün altınla yarışıyor

Siirt'e bağlı Tillo ilçesinde bulunan İkizbağlar, Halenze, Sinep ve Fersaf köylerinde yaşları 150 ila 400 olan bıttım ağaçları, adeta ilk günkü gibi ürün vermeyi sürdürüyor.

"Yıllara meydan okuyorlar" 

Bahse konu ağaçların koruma altına alınması amacıyla Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. 300 senelik bıttım ağaçlarının yıllara meydan okuduğunu ifade eden Siirt Ziraat Odası'ndan Başkan Hüseyin Günbat, tarihi ağaçlara çok sıkı bir şekilde sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. 

"Bu ağaçları hayatta tutmamız gerekiyor"

Günbat, şöyle devam etti: 

“Bugün ilçemizdeki asırlık fıstık ve bıttım ağaçlarını gezdik. Ne yazık ki bu yıl bıttım ağaçlarında ürün yok denecek kadar az. Fakat tüm bu ağaçlarımızı çok iyi bir şekilde sahipleneceğiz ve gelecekte il tarımına, ekonomisine katkı sağladığını göreceğiz. Bu ağaçları hayatta tutmamız gerekiyor. Bu yıl bıttımın az olması sebebiyle fiyatlar da yükselecektir. Bu ağaçları canı gönülden sahiplenmeliyiz. Bakımlarını Siirt Tarım ve İl Müdürlüğü tarafından Siirt Valiliği ve Siirt Ziraat Odası'nın da katkılarıyla yapılması gerektiğini düşünüyorum."

Yorumlar (0)