Artvinli Taner öğretmen, Ağrı'da ekilmeyen iki araziyi tarıma kazandırdı

Ağrı’nın Tutak ilçesinin Esmer köyünde, 8 senedir ekim yapılmayan 2 araziye sahiplerinden aldığı izin sonrası buğday ve mısır eken öğretmen Taner Yıldız, yetiştirmiş olduğu ürünleri köy halkına dağıtacak. 

TARIM 21.06.2022, 11:18 21.06.2022, 12:57
Artvinli Taner öğretmen, Ağrı'da ekilmeyen iki araziyi tarıma kazandırdı

Bir yandan dünya küresel iklim değişikliği, diğer taraftan da salgınlar ve savaşlar sebebiyle gıda sıkıntısını daha fazla hissetmeye başladı.

Öğretmenin tarım duyarlılığı

Gelecek dönemde gıda krizinin ağırlaşacağı pek çok bilim otoritesince vurgulanırken, ülkemizde de gıda tedariğinin krize dönüşmemesi amacıyla yeni tedbirler alınıyor. 

Devletin tedbirlerinin yanı sıra duyarlı vatandaşların da destek verdiği atıl tarım arazileri, ata tohumlarının kullanılmasıyla özellikle tekrar yeşeriyor.

Ağrı'nın Tutak ilçesinde görevli Artvinli öğretmen Taner Yıldız, Esmer köyünde bulunan ve atıl durumda olan 30 dekarlık araziye buğday ve mısır ekti.

Proje koordinatörü olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görev alan ve tarımla ilgili eğitimlere katılarak sertifika sahibi olan görsel sanatlar öğretmeni Yıldız, geçmişte Anadolu'da yaygın olarak kullanılan ata buğdayı siyezi, söz konusu bölgenin verimli topraklarında yetiştirmek için harekete geçti.

Sahiplerinden, ekilmeyen araziler için izin aldı

Bu çerçevede uzun süre araştırmalar yapan Yıldız, Esmer köyünde belirlediği ve 8 yıldır ekim yapılmadığını tespit ettiği atıl durumdaki 2 araziyi değerlendirmek amacıyla sahiplerinden izin aldı.

Tarlanın bakımını yapıyor

Arazinin 18 dekarlık alanına, Kastamonu'dan getirmiş olduğu siyez tohumunu, 12 dekarlık bölümüne ise mısır ile farklı sebzeler eken Yıldız, özenle tarlanın bakımını yapıyor.

Mahsulü köylülere dağıtacak

Tohumunu çoğaltmayı düşündüğü siyez buğdayının bölgede yaygınlaşmasını amaçlayan Yıldız, yetiştirdiği bu mahsulleri köylülere dağıtacak.

Öğretmen Yıldız, Türkiye’nin çok geniş tarım alanlarının olduğunu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki toprakların da oldukça verimli olduğunu ifade etti.

İlçedeki atıl durumdaki toprakları tarıma kazandırıp verim elde etmek amacıyla ilk adımı attığını belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Memleketim olmamasına rağmen burada bulunan dostlarımızdan tarım yapılması adına toprak istedik. Sürdürülebilir bir tarım gerçekleştirmeye karar verdik. Dedelerimizin ve atalarımızın binlerce yıldır ektiği siyez buğdayı tohumunu ektim. Siyez, dedelerimizin 'taşa atsan tutar' diye nitelediği bir buğday türüdür. Hava koşulları ve iklim şartlarına göre verimi değişiklik gösterse bile en kıraç alanda bile bire 20 verim sağlayan bir buğday çeşididir."

Yıldız, herhangi bir kimyasal ilaç ve gübreye siyez buğdayı üretiminde ihtiyaç duyulmadığını aktardı. Bu buğdayın, 14 kromozomlu ve genetiğinin değişmediğini söyleyen Yıldız, "Ağrı’da bu tohumu geliştirmek adına elimizden gelen her şeyi yaptık. Buğdayımız boy göstermeye başladı ve ağustos ayında inşallah hasadımızı yapacağız." sözlerini kullandı.

"Ata tohumunu yaygınlaştırmak istiyoruz"

Organik beslenmeye önem verdiğini söyleyen Yıldız, ektiği mısırın da ata yadigarı olduğunu, Murat Nehri çevresinde ise kabak, salatalık, bamya ve patlıcan yetiştirmeye başladığını ifade etti.

30 dekarlık alanda üretim gerçekleştirdiğine vurgu yapan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada bir ilki gerçekleştirmek istedik. Buradan elde edeceğimiz tohumu sonraki yıllarda geniş arazilere doğru yayarak, insanımızı sağlıklı buğday ile ilgili bilinçlendirerek ata tohumumuzu yaygınlaştırmak arzusundayız. Bu, cüce buğdaylar kadar kısa değil ve boyu uzun oluyor. Başakları da çok verim sağlıyor. Saman ile ilgili de ciddi eksikliklerin giderilmesi için hem fazladan buğday üretimi hem de iki kat fazla saman üretimi konusunda siyez oldukça önemli bir buğdaydır. Bunu çoğalttığımızda isteyen her insanımıza ücretsiz bir biçimde dağıtarak, arazilerinde de çoğaltılmasını sağlamayı hedefliyoruz."

Yorumlar (0)