Alanyalı üreticilerin yeni gözdesi: Az su isteyen topik meyvelerin en güzeli 

Alanya’da avokado ve muzun önemli bir ticari değere ulaştığı ilçede üreticilerin yeni gözdesi, çok az suyla lezzetine lezzet katan papaya. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, özellikle su sıkıntısı çekilen bölgelerde üreticilerin papaya yetiştirmek için teşvik edildiğini dile getirdi. 

TARIM 20.12.2021, 15:49
Alanyalı üreticilerin yeni gözdesi: Az su isteyen topik meyvelerin en güzeli 

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, avokado ve muzun ticari olarak büyük bir değere sahip olduğu bölgede üreticilerin artık papaya üretimine yönlendirildiğini bildirdi. Üreticilerin yeni gözdesinin artık çok az suyla lezzetine lezzet katan tropikal meyve papaya olduğunu ifade eden Göktepe, son dönemlerde üreticilerin ve özellikle sulama konusunda problem yaşanan yerlerdeki çiftçilerin papayaya yönlendirildiğini kaydetti. 



Ejder meyvesi, mango ve papaya Alanya’nın incisi oldu 

Passiflora, ejder meyvesi, mango ve papaya gibi meyvelerin son dönemlerde sıklıkla yetiştirildiğini aktaran Tahir Göktepe, bu ürünlerin hem ekonomik olduğunu hem de muza göre çok daha az su istediğini ifade etti: “Bölgemizde avokado ve muz ile ulaşılan ekonomik kazanç seviyesine çok yakında papaya ve diğer meyvelerle de ulaşacağız. Artık üreticilerimizi diğer tropikal meyvelere yönlendiriyoruz. Önceden avokado ve muz ile hem aile hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlanmıştı. Yeni kurulacak olan tropikal seralarla da yeni gözde meyvelerin üretimine öncelik veriyoruz.” 



“Su sıkıntısı çekenler papaya yetiştirmeli” 

Göktepe: “Alanya’da devletin sübvansiyonları kullanılarak kurulmuş pek çok sera var. Papaya zamanla üreticiler için daha da önemli olacak. Papaya fidanı ekildikten sonra 7-8 ay içinde örtü altında çok hızlı gelişerek meyve veriyor. Örtü altı adaptasyonu oldukça iyi. İstediğimiz tropikal iklimi serada sağlayabiliyoruz. Bir ağaç 150 ürün, 300 kg meyve verebiliyor. Özellikle su sıkıntısı çeken bölgelerde papaya yetiştirmek konusunda üreticilerimizi yönlendiriyoruz. Bu ürün, üreticiye kısa sürede büyük kazanç sağlayabilecek bir ürün. Şu anda papaya meyvesi, kilogramı 15 TL olarak pazarcılara satılıyor.” 



Üreticilerden Alibey Doğan, 5 senedir tropikal meyve ürettiğini ifade ederek şunları dile getiriyor: “Amacımız, herkesin tropikal meyve üretmesi. Yetiştirdiğim tropikal ürünlerle ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyorum. Papaya başta olmak üzere diğer tropikal meyvelerle özellikle ilçemizde ve şehrimizde yaşayan Rus vatandaşlara satış yapıyoruz. Tropikal ürünleri yetiştirmek konusunda sıkıntımız yok çünkü zaten soğuk iklimi sevmiyorlar. Serada bu meyveleri üretmek avantajlı. Don riskini de sera sayesinde önlüyoruz.” 

Yorumlar (0)