Alanya’dan avokado için tanıtım filmi!

Antalya’da coğrafi işaretli olan Alanya avokadosu için tanıtım filmi hazırlandı. Filmi paylaşan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Antalya’nın avokado üretiminde Türkiye’de lider olduğunu söyledi.

TARIM 07.01.2020, 12:38
Alanya’dan avokado için tanıtım filmi!

15 Ekim 2018 tarihinde Alanya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret tescili yaptırılan Alanya Avokadosu için Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce tanıtım filmi hazırlandı.

58 saniye süren tanıtım filminde Avokado, kendisini tanıtarak kısa sürede tüm faydalarını anlatıyor. Nasıl tüketilmesi gerektiğini de anlatan Avokado, “Ben Antalya’nın coğrafi işaretli meyvesi Avokadoyum. Bana Timsah Armudu da derler. Faydam saymakla bitmez. Kalbinizin dostu, hastalıkların düşmanıyım. A, C, E vitaminlerince zengin, potasyum, magnezyum, kalsiyumla doludur içim. Yağım cildinize iyi gelir, yumuşacık yapar. Beni dalımdan koparır koparmaz yemeyin. Evinizin bir köşesinde olgunlaşana kadar misafir edin. Lütfen beni incitmeden ezerek, üstüme limon sıkarak, salata yapıp yiyin. Ya da üzerime bal dökerek ceviz taneleriyle afiyetle yiyin” diyor ve son olarak “Ben olsam beni yerdim, Ya siz?” sorusunu izleyicisine yöneltiyor.

Antalya, avokado üretiminde Türkiye birincisi

Sosyal medya hesabından tanıtım filmini kamuoyuna paylaşan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “Antalya, coğrafi işaretli ürünü olan Avokado üretiminde yüzde 81’lik bir oranla Türkiye birincisi. Son yıllarda üretim alanlarında özellikle Alanya, Gazipaşa ve Manavgat ilçelerimizde ciddi bir artış göstermektedir” diye konuştu.

Yüzde 80’den fazlası Gazipaşa ve Alanya’da üretiliyor!

Anavatanı Meksika olan avokado meyvesi içerdiği yağ oranı ve önemli vitamin ve mineraller ile önemli bir meyve olarak sofraları süslüyor. Diğer meyvelere kıyasla düşük oranlı şekere sahip olan bu meyvenin yağ ve protein oranı oldukça yüksektir.

1970’li yıllarda Türkiye’nin Amerika kıtasındaki büyükelçiliklerinin çabasıyla farklı avokado çeşitleri (fuerte, hass, bacon ve zutano) Türkiye’ye getirilerek “Food and Agriculture Organization (FAO)” vasıtasıyla Antalya-Mersin kıyı kesiminde dikimine başlandı. Bu bölgenin avokado için elverişli olduğu belirlenince 70’li yıllardan bugüne kadar avokado meyvesi Türkiye’de önem kazandı ve üretimi arttı. Türkiye’nin avokado üretiminin yüzde 80’i Antalya’da gerçekleşiyor. Bu üretimin yüzde 80’inden fazlası ise Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde toplam 4 bin dekar alanda yapılıyor.

Şekli armuda benziyor!

Denize paralel olarak yükselen doğu, batı ve kuzeydeki Toros dağları, kışın iç kısımlardan gelen soğuk havayı ve rüzgârları keserek doğal bir soğuk kıran haline geliyor. Böylece kış aylarında, yöre soğuklardan korunuyor ve yıllık gözlenen en düşük sıcaklık Ocak ayında 12°C’nin altına inmiyor. Ayrıca yörede denizin yumuşatıcı ve ne etkisi de bulunuyor. Böylece; Alanya ve Gazipaşa ilçeleri tam bir mikro klima etkisindeki şehir haline geliyor.

Cinsi Fuerte olan Alanya Avokadosu koyu yeşil rengi, hafif pürüzlü ve kabuklu yapısıyla şekli armuda benziyor. Alanya Avokadosunda meyve eti açık sarı-yeşilimsidir. Her meyvede, iri tek çekirdek yer alır. Yapılan çalışmalar, yörede yetiştirilen avokadoların ithal ürünlere göre morfolojik ve besinsel içerik bakımından farklılaştığını gösteriyor.

Hasadı fidanının dikiminden 3-4 yıl sonra başlıyor

Aşılanmış Alanya avokadosunun ağaçlarının hasadı dikimden 3 - 4 yıl sonra başlıyor. Hasadı yılın yarısında yapılan Alanya avokadosu için Kasım ila Nisan ayları arası hasat zamanı için uygun zaman. Meyvelerin toplanması elle ya da toplama aleti vasıtasıyla yapılıyor.

Yorumlar (0)