Alanya’da domatesi arılar döllüyor

Antalya’nın ilçesi Alanya’da rekolteyi tamamlayabilmek için seralarda tüm hızlarıyla üretim sürecine devam eden çiftçiler, üretimlerini artık arılarla yapıyor.

TARIM 10.01.2020, 16:52 10.01.2020, 17:56
Alanya’da domatesi arılar döllüyor

Örtü altı yaş sebze ve meyve üretiminde önemli konuma sahip Antalya’da ‘Bombus’ adı verilen arılarla doğal ve hormonsuz domates üretimi yapılıyor. Meyve ve sebze ihracatıyla uğraşan Ali Uçak, “Arılar sayesinde domateste hormon var mı sorusu tarihe karıştı” ifadesini kullandı.

Belçikalı veteriner hekim Roland De Jonghe’un geliştirdiği “Bombus” arıları kullanılarak üretim yöntemi domates üretiminde önemli bir paya sahip oldu. Bu arılar domates çiçeğini dölleyip domatesin tamamen doğal domatesin yetişmesini sağlıyor.

“Hormon ve ilaç kalıntısı tartışmaları gerçeği yansıtmıyor”

Ali Uçak, sektörle ilişkisi olmayan kişilerin televizyon programlarında yaptığı tartışmalarda hormon ve ilaç kalıntısı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Uçak, “Bu tür haberlere kimse takılmasın. Hormon artık tarihe karıştı. Hormonla alakalı hiçbir şey kalmadığını seralara gidip baktığınızda görebilirsiniz. Zaten hormon satışı belki de zirai ilaç bayilerinden bile kaldırıldı. Vatandaşlarımız şunu bilsin; Türkiye’de yetişen yaş sebze ve meyvenin hiçbir tanesinde ne hormon, ne de ilaç kalıntısı var. Çünkü üreticimiz bilinçlendi ve hormon yerine artık arı kullanılıyor. Arı kovanından çıkıp, domatesin çiçeğine iğnesini bandırıyor ve o açan çiçekten de bu ürünler oluyor” diye konuştu.

“Arının döllediği çiçekler hem hızlı hem de kaliteli meyve oluşumu sağlıyor”

Çiftçiler sadece üreticisi olduğu domateslere değil, onları dölleyen arılara da gözü gibi bakıyor. Çiftçilere üretim hakkında danışmanlık veren Ali Kılınç, “Arı bal yapmak yerine bize domates yetiştiriyor. Farkında olmadan domates çiçeğini döllüyor. Böylece domates yetişiyor. Arının döllediği çiçekler hem hızlı hem de kaliteli meyve oluşumunu sağlıyor. Bu şekilde yetişen bir domates hormonlu olamaz. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla yesin” diye konuştu.

Yorumlar (0)