Aksaray'da yerli ve milli yeni buğday hasat edildi

"Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" programı çerçevesinde 'Halis' ismi verilen ekmeklik buğdayın deneme üretimi yapıldı. 

TARIM 26.07.2022, 16:31 27.07.2022, 09:02
Aksaray'da yerli ve milli yeni buğday hasat edildi

Çiftçiye ait 6 dekar bölgede yerli buğday hasat edildi.

Yerli buğdayın denemesi gerçekleştirildi

Aksaray'ın merkez Gökçe köyünde çiftçi Mustafa Uz'a ait olduğu aktarılan ve 'Halis' ismi verilen milli ve yerli buğdayın deneme ekimi gerçekleştirildi.

"Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" programı çerçevesinde, deneme ekimi gerçekleştirilen tarlada hasat töreni yapıldı.

Bütün standartlarda ekmek için uygun

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan törende, hasat edilen buğdayın Aksaray iklim koşullarına uygun olduğu ve bütün standartlarda ekmek olmak için uygun nitelik taşıdığı ifade edildi.

"Aksaray'da yaygınlaştıracağız"

Törende konuşmalarda bulunan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, "Rekolte değeri, un verimi ile yerli buğday çeşidi 'Halis' ekmeklik buğdayın deneme ekimi Tarım Müdürlüğümüz koordinesinde yapıldı. Normal koşullarda dekar başına 300-400 kilogram alınırken yeni ürün Halis buğdayda ise 1200 kilograma varıyor. Aksaray'da bunu yaygınlaştıracağız. Yüzde 100 milli ve yerli yeni buğday çeşidimiz hayırlı olsun." sözlerini kullandı.

Geçen seneye kıyasla hasat döneminde artış yaşandı

Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav da 2022 yılı hububat hasat sürecinin Aksaray'da devam ettiğini, 2021 yılı oranlarına bakıldığında, 2022 hasat döneminde çavdar, buğday ve arpada yüzde 15'lik verim artışı olduğuna vurgu yaptı.

Saklav, deneme üretimi gerçekleştirilen yerli ekmeklik buğdayın, un sektörünün kaliteli ekmeklik buğday ihtiyacına cevap verecek önemli bir yerli buğday türü olduğunu söyledi.

Konuşmalardan sonra üretici Mustafa Uz'a ait 6 dekarlık bölgede buğday hasadı gerçekleştirildi.

Yorumlar (0)