Ağrılıların 'heliz otu' mesaisi başladı

Sıcaklıkların arttığı, karların eridiği ve tabiatın canlanmaya başladığı Ağrı'da yurttaşlar, dağlarda kilometreler boyunca yol yürüyerek yemeklerde ve turşu yapımında sıklıkla kullanılan heliz otunu topluyor.

TARIM 08.05.2022, 23:24 09.05.2022, 14:13
Ağrılıların 'heliz otu' mesaisi başladı

Ağrı'da ikamet eden yurttaşları bugünlerde doğada kendiliğinden oluşan heliz otunu tek tek toplama telaşı sardı.

Kış aylarının oldukça çetin geçtiği kente bağlı olan köylerde sıcaklıkların artması, karların erimesiyle birlikte bitkiler yetişmeye başladı. Her sene olduğu gibi bu yıl da köylüler, heliz otu toplayabilmek için rengarenk çiçeklerle kaplı olan dağların yolunu tuttu.

Dağlarda kilometreler boyunca yol yürüyen yurttaşlar, yemeklerde ve turşu yapımında kullanılan bitkiyi toplayabilmek için yoğun gayret sarf ediyor. Doğada gezen yurttaşlar, bitkileri büyük bir özenle toplayarak yanlarında getirdikleri çuval veyahut çantalara dolduruyor.

Topladıkları otları sırtlarında taşıyarak evlerine getiren köylüler, otun bir bölümünü kendi gereksinimleri için kullanıyor, geriye kalan fazla ürünü de pazar ve çarşıda satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

"Şifalı bir bitki"

Musa Yakut, basın mensuplarına, her yıl ilkbahar mevsiminde heliz otu ve diğer tüm bitkileri toplamak için dağlara çıktıklarını ifade etti. 

Heliz otunun bir hayli lezzetli olduğunu ve yurttaşların gruplar halinde ot toplamaya geldiğini dile getiren Yakut, şu sözleri sarf etti:

"Bu bitkiyi toplayabilmek için bıçak kullanmak durumunda kalıyoruz. Ardından eve götürüp temizliyoruz. Tadı çok iyi. Genellikle turşuda kullanıyoruz. Şifalı bir bitkidir. Toplama sürecimiz 10 ila 15 gün kadar sürüyor."

"Kilosunu 11 ila 12 liraya satıyoruz"

Rahmi Erat adlı yurttaş da heliz otu toplamak için kent merkezinden otomobillerle 30 kilometre mesafede yer alan bölgeye geldiklerini aktardı.

Söz konusu otu toplamanın bir hayli yorucu olduğunu kaydeden Erat, "Aile bütçemiz için bu otu topluyoruz. Sabah erken saatlerden itibaren buraya geliyoruz. Talep bir hayli fazla. Kaynatıyoruz ve turşu yapıyoruz. Kilosunu 11 ila 12 lira bandında satışa sunuyoruz. 50 kiloluk çuvalları sırtımızda taşıyoruz." şeklinde konuştu. 

İstanbul'da ikamet eden Emrullah Öztürk ise her sene ilkbahar mevsiminde köye geldiğini ve 'şifa' olarak adlandırdıkları heliz otunu götürüp akrabalarına dağıttığını dile getirdi. 

Yorumlar (0)