Afyonkarahisar'da topraksız tarımla üretilen domatesler ihraç ediliyor

Afyonkarahisar'da jeotermal ve topraksız tarımla üretilen domatesler yurt içi ve yurt dışında birçok ülkeye ihraç ediliyor.

TARIM 10.12.2020, 14:54 11.12.2020, 17:22
Afyonkarahisar'da topraksız tarımla üretilen domatesler ihraç ediliyor

Afyonkarahisar Sandıklı’da bulunan topraksız jeotermal sahalarda üretilmiş olan domatesler, iç piyasanın yanında raf ömürlerinin uzun olması nedeniyle Avrupa, Rusya ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Senelik 70 bin tonun üzerinde domates üretimi

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Afyonkarahisar’ın jeotermal açıdan zengin bir il olduğunu söyleyerek şehirde 99 seranın bulunduğunu ifade etti. “Acar, Bu seralar toplamda bin 379 dekarlık alanı kaplıyor. Buradaki sahalarda senelik 70 bin tonun üzerinde domates üretimi yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

22 sera faaliyette

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl ise ilçede jeotermal 22 seranın bulunduğunu ve yakın zamanda yapımı bitecek olan 2 seranın daha üretim sürecinin içerisine dahil olacağını kaydetti.

Çöl, yaklaşık olarak 1,5 milyon metrekareyle Türkiye’nin jeotermal seralarının yaklaşık olarak yüzde 35’lik kesimine sahip olduklarını, ilçeye her gün bu alanda daha fazla yatırımcının geldiğini belirtti.

Domatesin raf ömrü uzun

İlçede üretilmiş olan domatesin yurt dışına gönderildiğini kaydeden Çöl şunları söyledi:

“BAE, Hollanda, Arabistan, Almanya, Belçika, Romanya ve Fransa gibi ülkelere domates ihraç ediyor. Hemen hemen dünyanın her bölgesine ulaşabiliyoruz. Raf ömrünün uzun olması en uzak yerlere kadar Sandıklı domatesinin gidebilmesinin en büyük artısıdır.

Topraksız tarımla domates üretimi yapılıyor

Ziraat mühendisi Mustafa Uysal ise 40 bin metrekare bir alan üzerine kurulu olan serada, topraksız tarım ve jeotermal enerjiyle domates üretildiğini kaydetti.

Domatesimiz Dubai’ye bile gitti

Sezon sonuna geldiklerini kaydeden Uysal, “2 bin ton civarı ürünü elde ediyoruz serada. Domateslerimiz yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor. Yurt içerisinde Ankara, İstanbul gibi şehirlerin marketlerine ulaşıyor. İhraç ettiğimiz ülkeler arasında ise Dubai bile var. 12 gün gibi bir sürede domates oraya gidiyor. Bununla birlikte ihraç ülkeleri arasında Bulgaristan, Bosna Hersek, Katar ve Romanya gibi ülkeler de bulunuyor.” dedi.

Yorumlar (0)