Adana'da karpuz hasadına başlandı

Ülkemizde üretiminin yaklaşık olarak yüzde 22,6'sının karşılandığı Adana'da, turfanda karpuz hasadı başlandı. Bu sene karpuzda toplam 745 bin ton rekolte bekleniyor.

TARIM 17.05.2021, 00:38 17.05.2021, 15:50
Adana'da karpuz hasadına başlandı

Karataş ilçesine bağlı Kapı ve Bahçe mahallelerinde kumsal topraklarda yetiştirilen ve kilogramı 3,5 ila 5 TL'den satılan karpuzlar, ülkemizin dört bir yanına nakledilmeye başlandı.

745 bin ton rekolte bekleniyor

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, gerçekleştirdiği açıklamada, son 10 senede ülkemizde karpuz üretiminin 3,7 ila 4,2 milyon ton arasında değişim gösterdiğini dile getirerek, 2020 yılı Türkiye üretiminin yaklaşık olarak 3,45 milyon ton olduğunu, Adana üretiminin ise 112.837 dekar alanda 789.889 ton olarak gerçekleştiğini ifade etti. Adana'nın ülkemizin karpuz üretiminde yüzde 22,6 ile ilk sırada konumlandığını kaydeden Tekin, "Bu seneki öngörülerimize göre 23.485 dekar açıkta ve 82.882 dekar örtü altında olmak kaydıyla toplam 110.000 dekar alandan 745.000 ton olarak rekolte beklenmektedir." sözlerini sarf etti. 

"Verim çok yüksek"

Adana’da dekar başına karpuz veriminin de ülkemiz ortalamasının yüzde 50 kadar üzerinde olduğunun altını çizen Tekin, şöyle devam etti:

"Bu sene gerçekleştirdiğimiz gözlemlerde örtü altı üretimde dekar başı verim ortalama 5 ila 7 ton civarında olmuştur. Açığa ekilen tarla karpuzlarında ise ortalama olarak 4 ila 5,5 ton arasında verim elde edilmektedir. Kentimizde daha çok erken üretim mevzubahis olduğundan, hasat süreci mayıs ayından ağustos ayına kadar sürmektedir. Açığa ekilen karpuzlarda hasat genel itibarıyla haziran ayı sonunda başlayıp temmuz ve ağustos aylarına kadar sürmektedir."

"Hasat yapıp yapmayacağımızı söylüyorlar"

Kentte turfanda karpuzun bu sene ilk olarak Karataş ilçesine bağlı olan Kapı ve Bahçe mahallelerinde hasat edildiğini, an itibarıyla tarla başında kilogramının 3,5 ila 5 TL'den satıldığını dile getiren Tekin, "Her sene olduğu gibi bu sene de erken karpuz kırımını önlemek için valiliğimizin izni ile kurulan kent komisyonumuz tarafından hasat izlemeleri gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak ilçemizde de kurulan komisyon sayesinde her gün kontrol yapılarak olgunluk uygunsa kırma için müsaade edilmektedir. Çiftçilerimize müdürlüğümüz tarafından hasat edilmesi ya da edilmemesi yönünde eğitim imkanları sunulmakta ve ilçe müdürlüklerimizce düzenlenen afişlerle de gerekli olan duyurular zamanında yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Yorumlar (1)
Enes 3 yıl önce
MasAllah bereketli olsun insAllah