Adana'da karpuz hasadı sürüyor

Adana'da yağışlı ve serin havanın etkisiyle gecikmeli olarak başlayan karpuz hasadı sürüyor.

TARIM 04.06.2023, 18:57 05.06.2023, 13:08
Adana'da karpuz hasadı sürüyor

Havaların ısınmasıyla Adana'da 80 bin dekar büyüklüğündeki alanda ekimi gerçekleştirilen tescilli lezzetin hasadı artarak devam ediyor. 

Yaklaşık olarak 550 bin ton rekolte beklenirken, sıcaklığa paralel bir şekilde karpuza talebin de artması öngörülüyor.



"Ekim alanı azaldı"

Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, basın mensuplarına, Adana'da karpuz hasadının yaklaşık olarak iki hafta evvel başladığını dile getirdi. 

Karpuzun ekim alanının geçtiğimiz senelere nazaran düştüğünü aktaran Tekin, şöyle konuştu.

"Geçtiğimiz senelerde yaklaşık olarak 110 bin dekar olan ekim alanımız bu yıl 80 bin dekar dolayında. Bu da elbette ki rekolteyi etkiliyor. Ortalama dönüme 5 ila 7 ton kadar karpuz hasat ediyoruz. Bu rakam ilerleyen zamanlarda yerli açık karpuz çıktığında 10 tona değin ulaşır. Hasatlar ilerleme kaydettikçe piyasadaki karpuz yoğunluğu da artar ve fiyatlar belli bir dengeye oturur kanaatindeyiz."



"Fiyatta düşüş olmaz"


Hasadın artmasına karşın ürünün fiyatında düşüş olmasını beklemediklerini vurgulayan Tekin, "Karpuz an itibarıyla 6-7 TL bandında. Piyasanın bu yıl çok düşeceğini sanmıyoruz. Bunun nedeni de rekoltemiz. Bizden sonra diğer kentlerde de karpuz hasadı başlarsa belki o vakit piyasa çok daha uygun bir hale gelir diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Karpuzun masraflı ve çok emek isteyen bir ürün olduğunu kaydeden Tekin, Adana'da hasadın eylül ayının sonuna değin devam edeceğini dile getirdi. 



"Karpuzlar sigortalı"

Karpuz eken üreticilere muhtelif destekler verildiğine işaret eden Tekin, şöyle devam etti:

"Karpuz yetiştiren üreticilerimize Tarım ve Orman Bakanlığının gübre ve mazot desteği var. Bunun haricinde de karpuzcuların tümü TARSİM sigortası yapar. Orada da yüzde 50 oranında destek söz konusu. Bundan üreticilerimizin çoğu yararlanıyor çünkü karpuz erkenci ürün olduğundan dolayı dona ya da doluya maruz kalabiliyor. Zarar gören üreticilerimizin de zararlarını karşılıyoruz. Fakat bu yıl Allah'a şükür iyi durumdayız. Dileğimiz hiç zarar görmeden bu işlerin bitmesi, an itibarıyla seyrimiz iyi diyebilirim."

Yorumlar (0)