30 yıl sonra Karadeniz'e çay ve fındık yerine pamuk ekilebilir

İklim değişikliği tüm dünyayı etkilemeye ve küresel bir tehdit olmaya devam ediyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamalarda yakın bir gelecekte insanların Antalya’da değil Karadeniz’de tatil yapacağını ve küresel iklim krizinin tüm parametrelerde etkilerini gösterdiğini açıkladı.

TARIM 22.03.2022, 10:49
30 yıl sonra Karadeniz'e çay ve fındık yerine pamuk ekilebilir

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, Sinop Kültür Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında konferans vererek dünyadaki küresel iklim ve iklim değişiklikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Demir bundan 30 yıl sonra Karadeniz’de çay ve fındık yerine pamuk ekebileceklerini söyledi.

Tahıl ambarlarımız sular altında kalacak

Profesör Doktor Yusuf Demir etkinlikte yaptığı açıklamalarda şu sözlere yer verdi:

Ormanları yok ettiğimiz sürece suyu, suyu yok ettiğimiz sürece de ormanları yok ediyor olacağız. Çünkü sürekli olarak hidrolik dengeye etki etmiş oluyoruz. Onları yok ettiğimiz sürece küresel iklim de bu durumdan etkilenecek. Dünyada yaşanan bu ve benzeri gelişmeler atmosferde en çok etkilendiğini söylediğimiz karbondioksite etki ediyor. Sürekli olarak karbondioksitin 10 binde 4’lere çıktığını ve bunun oldukça vahim bir durum olduğunu dile getiriyoruz. Genellikle sanayi, ulaşım ve şehirleşme alanında yapılan çalışmalar neticesinde karbondioksit oranları artıyor. Buzullar hızlı bir şekilde erimeye başlıyor. Buzullar eridikçe önümüzdeki 100 yıl içerisinde deniz seviyesi yaklaşık 1 metre yükselmiş olacak. Bu Türkiye’nin tahıl ambarı olarak görülen Bafra Ovası, Çarşamba Ovası ve Çukurova’nın sular altında kalması anlamına geliyor.

Suyu tarımda israf ediyoruz

85 Milyon insanın yani tüm ülkenin 1,5 yılda kullandığı suyu biz maalesef tarımda israf ediyoruz. Bu nedenle Cumhurbaşkanımız iki gün önce bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamalarında tarımda büyük destekler vereceklerini ancak en büyük desteğin sulama sistemlerinde suyun doğru kullanılmasına ilişkin verileceğini söyledi. Bununla ilgili bir müjde aldık ve umarım önümüzdeki dönede bu tasarrufun sağlanması adına gerekli hamleler yapılacak.

Antalya’da değil Karadeniz’de yaz tatili yapılacak

7 – 8 yıl önce Birleşmiş Milletler bir harita paylaşarak Türkiye’de kuraklığın böyle devam etmesi halinde yeşil kalacak tek alanın Sinop ile Artvin arasındaki bölge olacağını açıkladı. Bu bölge dışında kalan yerlerin hepsinde kuraklık ve çölleşme riskleri bulunuyor. Bu nedenle Türkiye’nin bu bölgelerine gelecek 30 yıl için yatırımlar yapılmaya başlandı. Bundan 20 yıl sonra Akdeniz ya da Antalya’da değil Karadeniz’de tatil yapılacak. Oraya doğru kayan bir turizm gelişimi ve anlayışı var.

30 yıl sonra Uludağ’a kar yağmayabilir

Su kaynaklarına zarar verdikçe suyun geleceğine de zarar vermiş oluyoruz. Bu nedenle enlem dereceleriyle orantılı olarak dünyadaki şartlar değişmeye başlıyor. Bu da tarımı etkiliyor. Dünyadaki tarım faaliyetleri giderek güneyden kuzeye doğru kaymaya devam ediyor. Bundan birkaç yıl önce gerçekleştirdiğim bir konferansta 30 yıl sonra Uludağ’da kayak yapılamayacağını çünkü karın bu bölgeye artık yağmayacağını dile getirdim. Yine bundan 30 yıl sonra Karadeniz’de çay ve fındık değil pamuk yetiştirmek zorunda kalabiliriz. Değişim bu şekilde gerçekleşiyor. Ama bu konuda yeterince duyarlı olursak işte o zaman bu felaketin önüne geçerek torunlarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz.

Yorumlar (0)