3 ülke bir araya geldi: Tahıl krizine “Kırmızı hat” çözümü

Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna ile Rusya savaşının sebep olduğu tahıl krizinin çözümü adına "kırmızı hat" diplomasisini işleme koydu. Milli Savunma Bakanı Akar'ın liderliğinde oluşturulan hatta, sorunu çözüme ulaştırmak üzere Ukrayna, Rusya ve Türkiye, Rusya savunma bakanlıklarından general rütbesinde birer görevli vazifelendirildi.

TARIM 15.06.2022, 15:15 15.06.2022, 15:19
3 ülke bir araya geldi: Tahıl krizine “Kırmızı hat” çözümü

Gıda yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından ulaşamaması sebebiyle, dünya çapında hububat sorunu yaşanıyor. Liman bölgesine yerleştirilen mayınlar ve yaşanan çatışmalar, sorunun çözümünün daha da zorlaşmasına yol açıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, krizin çözümüne yönelik diplomatik çalışmaları sürdürürken, Milli Savunma Bakanlığı da konu ile ilgili harekete geçti.

Bakan Akar Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukraynalı ve Rus mevkidaşları ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Son konuşma geçtiğimiz hafta yapıldı. Akar öncesinde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile sonrasında Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüşme yaptı. Bakan Akar taraflara, insani durumun daha da kötüleşmesinden önce ateşkesin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Krizin çözümü “kırmızı hat” oldu

Görüşmelerde değerlendirilen diğer bir konu ise Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin tahliye edilmesi oldu. Yaşanan durumun farklı coğrafyalardaki ülkeleri olumsuz etkilediğine vurgu yapılırken, krizin çözümüne yönelik farklı bir adım atıldı. Akar'ın liderliğinde, konuyu sonuca ulaştırmak ve daha yakından ele almak üzere savunma bakanlıklarından birer görevlinin vazife alacağı "kırmızı hat" oluşturuldu.

General görevlendirildi

General rütbesinde olduğu belirlenen personeller, krizin çözümü için Türkiye ile doğrudan iletişim haline geçecek.

Milli Savunma Bakanı Akar, tahıl sorununun bir an önce sonlandırılmasını istediklerini söyleyerek, "Hem Ukrayna hem de Rusya ile oldukça fazla görüşme sağlıyoruz. Karşılıklı olarak iki tarafında belirli çekinceleri bulunuyor. Biz de arada oluşan çekinceleri kaldırmak için uğraşıyoruz. Bu durumun çözüleceği konusunda umutluyuz" şeklinde ifade etmişti.

Yorumlar (0)