3. Tarım ve Orman Şurası’nın eylem planlarında yazılım hamlesi!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tohumdan sofraya dijital değer zincirine ilişkin yazılım sistemi kurulacağını söyledi. Yazılım sistemi ile üretim ve tüketimde her adımın takip edilecek makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmaları kullanılacak.

TARIM 30.01.2020, 17:22
3. Tarım ve Orman Şurası’nın eylem planlarında yazılım hamlesi!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 18-21 Kasım 2019'da gerçekleştirilen Tarım Orman Şurası Eylem Planı Tanıtım Toplantısı’nda alınan tavsiye niteliğindeki kararların hayata geçirilmesine dair eylem planını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sonuçlarını açıkladığı şura çerçevesinde 38 eylem planı hazırlandığını söyleyen Pakdemirli, "Bunların alt eylemi olarak da 333 eylem bulunuyor. Bazı eylemler 2023 yılı sonrasında tamamlanacak. Bu yıl 38 eylemin tamamına başlıyoruz ancak bazıları 2021, 2022 ve 2023 yıllarında bitecek. Bu yıl 16 eylemi bitirmeyi hedefliyoruz. 2021'de 8, 2022'de 11, 2023'te ise 3 eylemin hayata geçirilmesi planlanıyor." diye konuştu.

“Çiftçi bir yıl önceden ne üreteceğini bilecek”

Bu yıl tamamlanması beklenen eylemler hakkında bilgilendirmede bulunan Pakdemirli, "Tohumdan sofraya dijital değer zincirine ilişkin bir bilgisayar ve yazılım sistemi kuracağız, üretim ve tüketimde her adımı takip edeceğiz." diye konuştu.

Pakdemirli, sözleşmeli üretim ve alternatif destekleme modelinin oluşturulması ve uygulanmasını sağlayacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu sistemle çiftçi 1 yıl önceden ne üreteceğini bilecek. Sözleşmeli üretim desteklenecek ve destekler daha etkin kullanılacak. Birim alanda daha az masrafla daha fazla ürün üretilecek. Birliklerimiz ve üreticilerimizle bir araya geleceğiz. Önümüzdeki günlerde bunun da lansmanı yapılacak, talep edenlerle üretim yapmak isteyenler bir araya gelecek. Domates üretecekse tohumunu, ilacını sistem içinde temin edeceği, girdi finansmanına uzanan, ürünün yarın kaç liraya satılacağını bileceği bir sistem olacak. Bu konuyla ilgili TBMM'de de bir yasa teklifi için çalışıyor olacağız. İlgili kamu kuruluşlarıyla Külliyede de bu işin çalışmalarından çoğunu bitirdik.”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile bu yıl “Gıdanı Koru Kampanyası” başlatacaklarını ifade eden Pakdemirli, gıda kayıp ve israfının önlenmesine yönelik altyapıyı kurduklarını belirtti.

Gıdada taklit ve tağşiş cezalarının caydırıcı olması için mevzuat düzenlemesine girdiklerini aktaran Pakdemirli, gıda kontrolü konusunun son derece büyük önem verdiklerini, aldığı üründen şüphelenen her vatandaşın bakanlık laboratuvarlarında test ettirerek, sonucunu telefon mesajı ile öğrenebileceğini belirtti.

Tağşiş ifşaları sürecek!

Pakdemirli, tağşiş yaparak vatandaşın sağlığıyla oynayanları ifşa etmeyi sürdüreceklerini edeceklerinin altını çizerek, "Bu cezaların ağırlaştırılması ve gerekiyorsa hapis cezasına varma konusunda çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl ilk çeyrek olmadan, şubat ayı içinde bu konuda gerekli aksiyonu almış olacağız." dedi.

Gıdada bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve gıda okuryazarlığının artırılması için adım atacaklarını vurgulayan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Her gün birileri 'Şunu yiyin, bunu yemeyin, tereyağı, yumurta tüketmeyin' gibi şeyler diyor. O kadar karmaşa var ki bu iş böyle yürümemeli. Bu iş bir kurul tarafından ele alınmalı. Bununla ilgili de yasa değişikliği çalışmamız devam ediyor. Hangi bilimsel gerekçelere dayanıyorsun diye vatandaş namına bunu kurulun sorma hakkı olacak."

Yorumlar (0)