2,5 dekarla üretime başladı, Antalya'nın en büyük üreticisi oldu

ODTÜ İşletme mezunu olan ve pazarlama alanındaki kurumsal işinden ayrılarak 2015 senesinde Antalya’ da kuşkonmaz üretimine başlayan Aslı Aksoy hem şehrin en büyük kuşkonmaz üreticisi oldu hem de ilk hasadında Avrupa’ya açıldı. 

TARIM 16.04.2022, 15:50
2,5 dekarla üretime başladı, Antalya'nın en büyük üreticisi oldu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme bölümünden mezun olan Aslı Aksoy, bir süre kurumsal bir şirkette pazarlama ve satış departmanlarında çalıştıktan sonra istifa ederek Antalya’ya yerleşti. Burada kuşkonmaz üretimine başlayan Aksoy, 250 dekarlık tarlaya ektiği kuşkonmazların ilk hasadını gerçekleştirdi. 7 sene önce bu işe başlayan kadın üretici, ilk hasadıyla birlikte Avrupa şehirlerine de açıldı. 



“En büyük hayalim kadım emeğini toprakla buluşturmaktı”

En büyük hayalinin kadın emeğini ve alın terini toprakla buluşturmak olduğunu dile getiren Aslı Aksoy, üretim kariyeri hakkında şunları dile getiriyor: “ODTÜ’de okurken de pazarlama departmanında çalışırken de aklımda bir gün toprakla bir araya gelmek ve üretmek vardı. Kuşkonmaz tanıştığımda ise hayallerimi bu yönde gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğimi düşündüm. Sorumun yanıtını da kendi kendime verdim. Şu anda 250 dekarlık alanda yerli ve taze kuşkonmaz üretiyoruz. Burada toprağı iyi tanıyan kadınlarla çalışıyorum. Çiftçi olmak için iyi bir eğitim gerekiyor çünkü bu işin içinde yaşam tarzı da tutku da emek de var. Tecrübe ve eğitimin kesinlikle bir arada kullanılması gerekiyor. Ancak bu şekilde güzel ve kaliteli işler ortaya çıkabilir. Bunun için de buranın kadınlarıyla, toprağı bilenlerle çalışıyorum.”



“2,5 dekarlık alanda üretim yaparak bu işe başladım”

“Muğla’da 2015 senesinde 2,5 dekar satın aldım. İlk üretimimi orada gerçekleştirdim. Sonra 20 dekarlık çiftliğe geçtim. Ardından üretim alanını 40 dönüme çıkarttık. Bu süreçte hep kuşkonmaz ektim. Başarılı sonuçlar aldıkça üretim alanını da genişlettim. Sonra Antalya’da 210 dekarlık bir arazi kiraladım. 2020 senesinde 140 dekarlık alanı ektik, 2021 senesinde 210 dekara yükselttim. Bu sene de 250 dekarlık alanda kuşkonmaz üretimi gerçekleştirdik. Bu sebze, sağlık açısından oldukça faydalı. Ülkemizde tüketimi ve gastronomisi konusunda boşluklar vardı. Ancak hemen dibimizde olan Avrupa’ya kuşkonmaz üretimi de kullanımı da çok fazla. İhracat potansiyeli de yüksek olunca bu sebzeyle başladım, devam ettik. Hem yoğun emek verilen hem de küresel değer zincirine entegre edilebilen üretim modeli, kuşkonmaz kapsamında harikalar yarattı.”



“Dekar başına 500-600 kiloluk hasat yaptık”

“Tohumdan fidelerin gelişmesine kadar neredeyse 3 aylık bir süreç var. İyi hazırladığımız bir toprağa bahar aylarında dikim yapıyoruz. İlk iki sene hasat olmuyor. 210 dekarlık alanda aksuda dikimini gerçekleştirdik. İki sene yalnızca bakımını yaptık, hasat olmadı. Bu sene bizim 3’üncü hasadımız, 140 dekarlık alanda hasat yaptık. Beklentimiz dekar başına 500-600 kiloluk kuşkonmaz almak. Kuşkonmaz hasadından alınan ürün, yavaş yavaş artıyor. Bu sene hasadımız, geçen senekinden fazla ama iki sene sonrakinden az olacak. 4’üncü hasada geldiğimizde de dekar başına bir tondan fazla ürün hasadı gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Kuşkonmazın kademeli üretimi bu şekilde oluyor. Bu sebze ülkemizde henüz yeni tanınan bir sebze. Üretimi arttıkça bulunabilirliği de tanınırlığı da tüketimi de hızla artacak. Pazar, bu yönde gelişecek. Her sene yüzde 35 oranında üretim artışı söz konusu. Biz, dikimlerimizi hızlı yapmak için çabalıyoruz. Üretimimizin yarısını yurt içine yarısını da Singapur, Münih ve Berlin’de gönderiyoruz. Şu anda tarladan çıkış fiyatı 3,5 euro.”



“Topraklarımıza sahip çıkıp üretelim, kazanalım”

“Burada gençlere seslenmek istiyorum. Üretelim! İçerisine, toprağın da üretimin de içine eğitimimizi ve enerjimizi katarak topraklarımıza sahip çıkalım. Biz üretelim, biz ihraç edelim. Bu sebze ülkemiz açısından değerli bir ürün. Katma değerli. Ülkemizin fırsatlarına, değerlerine sahip çıkalım. Yurt dışında pazarı olanları üretelim ki hızla ihraç edelim ve kazanalım. Doğru planlama sayesinde bereketli topraklarımızda büyük değerler elde edebiliriz.”

Yorumlar (1)
Excellentturk 2 yıl önce
Canı gönülden tebrik ederim.. Daha çok işler başarmanız dileğimle