22 ilde kuraklık var, rekolte kaybı kaçınılmaz!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Kuraklık Risk Tahmin Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yağışlardaki azalış 22 ilde tarımsal kuraklığa neden oldu.

TARIM 06.05.2021, 17:33 07.05.2021, 17:12
22 ilde kuraklık var, rekolte kaybı kaçınılmaz!

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, özellikle buğday rekoltesinde ciddi kayıp yaşandığını söyledi. Bayraktar, "kuraklık nedeniyle üreticinin maliyetleri de arttı" dedi.

Türkiye Ziraat Odası Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2020-2021 Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu’nu açıkladı. 

TZOB'un raporuna göre, Türkiye'de 22 ilde tarımsal kuraklık görülüyor. Ekim-Nisan ayları arasındaki yağışlar, geçen yıla oranla % 18,6 azaldı. Bu, arpa ve buğday gibi hububat üretimine olumsuz yansıdı.

Ekim ayından buyana gerçekleşen yağışlar ve Ziraat odalarından alınan bilgiler sonucunda nisan ayı sonu itibariyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’nin bazı illeri olmak üzere toplam 22 ilde tarımsal kuraklık yaşandığını vurgulayan Bayraktar, kışlık ekilişlerde verim kaybı beklendiğini ifade etti.

Buğdayda kayıp büyük

Bayraktar, geçen yıla göre buğday rekoltesinde kuraklık nedeniyle yaklaşık 2 milyon ton kayıp beklediklerini söyledi. 

Geçen yıl için 20 milyon 500 bin ton olarak kaydedilen buğday rekoltesinin % 9,75 oranında azalarak 2021’de yaklaşık 18 milyon 500 bin ton olacağı tahminini paylaştı. 

Talepteki sıkıntı fiyata yansıyabilir

2020-2021 sezonunda dünyada tahıl arzında sıkıntı bulunmadığını ancak salgın sürecinde, gıda güvenliğindeki endişe ve iklime bağlı nedenlerle ithalatçı ülkelerin fazla alım yapmaları, ihracatçı ülkelerin ise ihracatlarını kısmaları veya stok artışına gitmeleri gibi nedenlerle talep yönünde sıkıntılar yaşandığını vurguladı. 

Bu durum fiyatlarda yukarı yönlü bir hareketlenmeye sebep olmaktadır.

TMO’ya fiyat çağrısı!

Bayraktar, tarımsal emtia fiyatının kasım ayından bu yana son 8 yılın zirvesini gördüğünü hatırlatıp bayramdan sonra TMO’nun açıklayacağı buğday ve arpada müdahale alım fiyatlarının; maliyet ve girdi fiyatlarındaki artış, döviz kuru, yurt dışı fiyat hareketliliği, enflasyon, refah payı gibi unsurların göz önünde bulundurularak yapılmasını isteyerek yıl çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiğine işaret etti.

Kuraklık vurdu

Üretim döneminin başladığı 1 Ekim 2020 - 30 Nisan 2021 tarihleri arasında ülkemizde yağışların normale oranla % 23,6, geçen yıla oranla ise % 18,6 azaldığına dikkat çeken Bayraktar, bunun kış aylarının kurak geçmesine neden olduğunu ve ekimi yapılan ürünlerin gelişimini olumsuz etkilediğini belirtti.

Bayraktar, ülke genelinde aralık ayına kadar yağmur ve kar yağışları görülmemesinin kuraklık seyrinin devam etmesine ve ekili alanlarda stres yaşanmasına neden olduğunu vurguladı. 

DSİ'ye destek çağrısı!

Aydın’da DSİ Bölge Müdürlüğünün aldığı karara göre ürünlere bir kereye mahsus su verileceğini hatırlatan Bayraktar, karar uygulandığında pamuk, yem bitkisi ve meyvelik alanlarda çiftçileri ciddi sıkıntıların beleyeceğini söyleyerek DSİ’den sulama konusunda çiftçiye destek olması talebinde bulundu.

Kuraklığın en yoğun olduğu 2 bölge

Bölgeler içinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yağış düşüklüğünü en belirgin hissettiğini söyleyen Bayraktar bu üretim döneminin başından bu yana kuraklık yaşandığını ve mayıs ayıyla beraber özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kuraklığın ‘tarımsal kuraklığa’ dönüştüğünü söyledi. 

2 milyon hektar ekilmeyen alan!

Bayraktar, temennilerinin çiftçilerin emeklerinin zayi olmaması olduğunu söyleyerek ekilmeden bekleyen 2 milyon hektar büyüklüğündeki arazilerin üretime kazandırılmasının ve küçük toprak sahibi çiftçinin üretim sürecine olumlu anlamda dokunmanın şart olduğunu vurguladı.

Üretim tahminleri

Bayraktar, Dünya Tahıl Konseyi ve ABD Tarım Bakanlığı’nın 2020-2021 yılı verilerine göre yapılan tahminleri paylaştı:

Buğday 790 milyon ton, 

Mısır 1 milyar 200 milyon ton, 

Arpa 159 milyon ton, 

Çeltik 504 milyon ton 

Soya 363 milyon ton 

Yorumlar (0)