2022'de çiftçilere ödenecek tarımsal destek miktarları belli oldu

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) katılan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler açıklandı. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde tritikale, yulaf, arpa ve buğday için dekar başına 46 lirası gübre, 75 lirası mazot olmak üzere 121 TL destek sağlanacak.

TARIM 20.10.2022, 10:23 21.10.2022, 08:53
2022'de çiftçilere ödenecek tarımsal destek miktarları belli oldu

Bugünkü Resmi Gazete sayısında "2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2023 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" yayımlandı.

Mazot desteği verilecek

Buna göre, ÇKS'ye katılan çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde, tritikale, yulaf, arpa ve buğday için dekar başına 46 lirası gübre ve 75 lirası mazot olmak üzere toplam 121 lira, kütlü pamuk ve çeltik için 21 lirası gübre ve 250 lirası mazot olmak üzere 271 lira, mercimek, kuru fasulye ve nohut için 21 lirası gübre ve 75 lirası mazot olmak üzere toplam 96 lira, kanola için 21 lirası gübre ve 88 lirası mazot olmak üzere toplam 109 lira, aspir için 21 lirası gübre ve 76 lirası mazot olmak üzere 97 lira, soya, patates için 21 lirası gübre ve 125 lirası mazot olmak üzere 146 lira, yağlık ayçiçeği için 21 lirası gübre ve 88 lirası mazot olmak üzere 109 lira, fındık, mısır, dane ve diğer ürünler için 21 lirası gübre ve 62 lirası mazot olmak üzere 83 lira, zeytin, yaş çay ve kuru soğan için 21 lirası gübre ve  63 lirası mazot olmak üzere 84 lira destek verilecek. Nadas için ise dekar başına 38 TL değerinde mazot desteği sağlanacak.

Asgari 50 dekar ve üstü tarım arazilerinde, toprak analizi desteği olarak her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili analiz laboratuvarlarına 50 TL destek verilecek.

Kategorilerine göre organik tarım için dekar başına 10-100 lira arasında destek ödemesi yapılacak.

Arıcılara kovan başına 15 TL destek ödemesi

Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi'ne kayıtlı, organik statüde yer alan kovanlar için arı yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçilere kovan başına 15 TL destek verilecek.

Kategorilerine göre, iyi tarım uygulamaları desteği ise dekar başına 10-150 lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi kapsamında ise dekara 200 lira ödenecek.

Alan bazlı gelir desteği kapsamında fındık üreticilerine, belirlenen yerlerdeki üretimde dekara 170 lira ödenecek. Katı organik-organomineral gübre desteği için ise dekara 20 lira destekleme yapılacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği çerçevesinde ise dekara 100 lira destek verilecek.

Havzalardaki ürünlere destekler

Fark ödemeleri çerçevesinde belirlenen havzalarda yetiştirilecek ürünler için yapılacak destek ödemeleri de tespit edildi.

Bu çerçevede kg başına kuru fasulye, yağlık ayçiçeği, mercimek ve nohuta 50 kuruş, soyaya 60 kuruş, kütlü pamuğa 110 kuruş, aspire 55 kuruş, kanolaya 80 kuruş, dane mısıra 3 kuruş, çeltik, tritikale, çavdar, yulaf, arpa ve buğdaya 10 kuruş, yaş çaya 30 kuruş, zeytinyağına 80 kuruş, dane zeytine 15 kuruş destek verilecek.

Su kısıtı yaşanan bölgelerde mercimek ve nohut ekenlere verilen fark ödemesine ek olarak yüzde 50 destek verilecek. Damlama sulama ile sulamanın gerçekleştiği alanlar hariç dane mısıra destekleme ödemesi olmayacak.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde desteklenen ürünlerin havza dışında yetiştirilmesi halinde belirlenen ürünlere fark, gübre ve mazot ödemesi, yurt içi sertifikalı tohum kullanım, fındık alan bazlı gelir ve yem bitkileri desteği verilmeyecek.

Desteklemelerden, ÇKS'de özlük, arazi ve ürün bilgileri kayıtlı olan ve belirli havzalarda yer alan, alanlarda desteklemeye esas ürünleri ürettiği Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri tarafından tespit edilen ve belirlenecek yasal süre kapsamında destekleme başvurularını yapan kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere gerçek ve tüzel kişiler faydalanacak.

Yaş çayda fark ödemesi desteği

Yaş çay üreticilerine yönelik fark ödemesi desteği, Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan "Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar" ile belirlenen havzalarda tespit edilen ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünce ruhsatname verilen alanlarda üretim gerçekleştiren çiftçilere yapılacak.

Yorumlar (0)