200 TL'ye satıyor: Taleplere yetişemiyor

Antalya'ya bağlı Aksu ilçesinde topraksız gül üretimi gerçekleştiren Esra Okan, yaklaşmakta olan yılbaşıyla birlikte taleplere yetişmekte zorlanıyor.

TARIM 15.12.2021, 19:41 16.12.2021, 17:57
200 TL'ye satıyor: Taleplere yetişemiyor

Kentin en önemli örtü altı üretim noktalarından Aksu ilçesinde toplamda 200 bin dekar büyüklüğündeki alanda tarımsal üretimin yüzde 25'i örtü altında gerçekleştiriliyor. Ziraat mühendisi Okan da 3 senedir Çamköy Mahallesi üzerindeki 8 dekarlık serasında topraksız olarak gül yetiştiriyor. Yılın her dönemi ürün alan Okan, son zamanlarda iç piyasadaki talebe yetişemediklerini dile getirdi. Satışlarının yüzde 100'ünü yurt içi piyasaya sattıklarını kaydeden Okan, “İç piyasaya ancak ürün yetiştirebiliyoruz, bu sebeple de yurt dışına gönderim yapamıyoruz. Ürünlerimizi çiçek satış noktaları vasıtasıyla büyük kentlere gönderebiliyoruz." dedi. 

“Demetini 200 liradan sattık"

Fiyatların sene içinde değişkenlik gösterdiğini belirten Okan, “Fiyatlar yıl boyunca değişiklik gösteriyor. Yaz aylarında fiyat düşüyor, kış aylarında artıyor. Geçtiğimiz 14 Şubat'ta demetini 200 liradan sattık. Yaz mevsiminde bir tek dal gül ise 1 liraya bizden çıkıyor." diye konuştu. 

"İlk kurulum çok maliyetli"

Topraksız üretimde kent koşullarında üretim yapmanın yaz mevsiminde zor olduğuna da değinen Okan, “Yaz aylarında serayı soğutmamız gerekiyor. Topraklı tarımda 12 ay ürün alınamıyor. Topraksız yetiştiricilikte ilk kurulum çok maliyetli. Toprak yerine kokopit kullanıyoruz. Fideler de dışarıdan geliyor. Bir fide 6 yıl boyunca ürün veriyor. Bu üretim şeklinde gübrelemek de çok kolay. Makineyle damla şeklinde veriliyor. Kimyasal ayarlamaları da makine yapıyor. Elinizle hiçbir şey yapmıyorsunuz." dedi. 

















Yorumlar (0)